Wykonanie
Jest nasz faworyt! Jednogłośnie stwierdziliśmy, że to są najlepsze bułeczki jakie do tej
pory piekłam. Mięciutkie w środku z bardzo chrupiącą skórką. Szczególnie te z
makiem, bo robiłam je w 2 wersjach. Z
makiem dla siebie i bez
maku dla Wu.Składniki
mąka pszenna, 390 gram
drożdże suche, 6 gramletnia
woda, 250 ml
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczkiDodatkowo:
jajko + 1 łyżka
mleka do smarowania
makSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać
mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne
bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem. Posypać
makiem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.3. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.