ßßß
Jest nasz faworyt! Jednogłośnie stwierdziliśmy, że to są najlepsze bułeczki jakie do tej pory piekłam. Mięciutkie w środku z bardzo chrupiącą skórką. Szczególnie te z makiem, bo robiłam je w 2 wersjach. Z makiem dla siebie i bez maku dla Wu.Składnikimąka pszenna, 390 gramdrożdże suche, 6 gramletnia woda, 250 mlsól, 1 i 1/2 łyżeczkicukier, 1 i 1/2 łyżeczkiDodatkowo:jajko + 1 łyżka mleka do smarowaniamakSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Posypać makiem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.3. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.