Wykonanie
Zimno na dworze, zimno w domu. Powietrze nie sprzyja wyrastaniu
ciasta drożdżowego ale miałam ochotę na
bułki drożdżowe a ten przepis już dawno oczekiwał na realizację.
Bułki wyszły wspaniałe. Mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Jedne z lepszych jakie upiekłam. Będą idealne na kanapkę do pracy.
ŹródłoSkładniki:780 g
mąki pszennej500 g letniej
wody15 g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soli1
jajko wymieszane z łyżką
mleka do wysmarowaniakilka łyżek
makuPrzygotować rozczyn z
drożdży, 2 łyżek
mąki, oraz
cukru i letniej
wody. Wszystko wymieszać w misce na pastę i zostawić w cieple na 15 min. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę
mąki,
sól, wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnieść i zostawić do fermentacji na godzinę. Gotowe ciasto podzielić na 20 części, pozostawić pod przykryciem na 15 min. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 min. Przed włożeniem do piekarnika
bułki posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem i posypać
makiem. Naciąć wzdłuż
ostrym nożem. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 20 min.Smacznego:)