Wykonanie
Kolejne wypiekanie za nami ... poszłam troszkę na łatwiznę bo bułeczki piekłam w pracy, ale za to fotografowałam kolejnego dnia i nie wyglądają już pierwszej świeżości .. coś za coś :-)
Bułki niezwykle proste, chyba najprostsze z wszystkich, które robiłam! Polecam nowicjuszom szczególnie!
Crusty-hard-rollsPrzepis z blogu Buszująca w kuchniSkładniki
mąka pszenna, 390 gram
drożdże suche, 6 gramletnia
woda, 250 ml
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczkiDodatkowo:
jajko + 1 łyżka
mleka do smarowania
makSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać
mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne
bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Posmarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem. Posypać
makiem. Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.Kto ze mną piekł ?Dorota z blogu Moje małe czarowanieJoasia z blogu Różowa kuchnia
Alina z blogu Ala piecze i gotujeEwelina z blogu Stylowa kuchnia