Wykonanie
Pyszne
obwarzanki bardzo przypominające bajgle. Doskonałe radzą sobie jako kanapeczka "z dziurką" lub po prostu .... jak zgłodniejemy do przegryzania :) Większość zniknęła jeszcze ciepła z
masełkiem ;) Ważne jest by nie gotować ich zbyt długo...Przepis pochodzi z książki "Thermomix- Tak lubię gotować". Polecam :)Składniki:400g
mleka40g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru600g
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
soliponadto:
sól gruboziarnista i
mak do posypania1 roztrzepane
jajko do posmarowania4 łyżeczki
sody spożywczej*ok. 700 ml
wodywykonani thermomix:Do naczynia wlać
mleko, dodać
cukier,
drożdże i podgrzewać ok 2 min/37st/obr.2 Dodać
mąkę i
sól i wyrabiać 2,5 min/obr.interwał. Następnie ciasto wyjąć, przełożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić na ok 30 min do podwojenia objętości.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą zrolować na wałeczek o dł. ok 50 cm. Złożyć go na pół i zwijać ramiona razem. Końce skleić. Odstawić na ok 15 mn.W garnku zagotować
wodę z
sodą (*można tez gotować w osłodzonej 2 łyżkami
cukru wodzie bez dodatku
sody) i wrzucać precle na krótko do wrzątku. Obgotować je króciutko pod przykryciem (ok. 1 min) Nie gotujemy za długo gdyż precle po upieczeniu wyjdą "gumowate".Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na blachę wyłożoną matą do pieczenia. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać ziarnami lub
solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 20-30 minut. Smacznego :)wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać odrobinę letniego
mleka i odstawić na 15 min. Po tym czasie wszystkie składniki ciasta wyrobić dokładnie.Następnie ciasto wyjąć, przełożyć do miski, przykryć ściereczka i odstawić na ok 30 min do podwojenia objętości.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą zrolować na wałeczek o dł. ok 55 cm. Złożyć go na pół i zwijać ramiona razem. Końce skleić. Odstawić na ok 15 mn.W garnku zagotować
wodę z
sodą (*można tez gotować w osłodzonej 2 łyżkami
cukru wodzie bez dodatku
sody) i wrzucać precle na krótko do wrzątku. Obgotować je króciutko pod przykryciem (ok. 1 min) Nie gotujemy za długo gdyż precle po upieczeniu wyjdą "gumowate".Wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na blachę wyłożoną matą do pieczenia. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać ziarnami lub
solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 20-30 minut. Smacznego :)