ßßß Cookit - przepis na Na imieniny... rogaliki z ziemiankami Elzbietki

Na imieniny... rogaliki z ziemiankami Elzbietki

nazwa

Wykonanie

No to juz teraz wiecie, jak mam na imie :) Blog istniej ponad 3 lata, a nie wiem, czy kiedykolwiek tak dokladnie o tym pisalam? Imieniny zatem dzisiaj i moj slodki poczestunek dla was ;)
Na ok. 30 sztuk:
500 g maki
250 g ziemniakow
100 g masla
1 jajko
szczypta soli
pol szklanki mleka
10 g drozdzy
konfitura z wisni
1 lyzeczka cukru
Ziemniaki obrac, ugotowac w osolonej wodzie, przepuscic przez praske i wystudzic. Drozdze wraz z cukrem rozpuscic w cieplym mleku, odstawic do wyrosniecia na 20-30 minut. Przelac do przesianej maki, dodac pozostale skladniki oprocz konfitury i wyrobic ciasto. Otrzymane ciasto 4 razy skladac w koperte i walkowac (jak ciasto francuskie) Za ostatnim razem rozwalkowac cienko i kroic na kwadraty. Ukladac konfiture:
A nastepnie zwijac rogaliki.
Piec w temperaturze 200 °C na rumiano ok. 15-20 minut (Nie patrzylam na zegarek...)
Przepis na podstawie przepisu z ksiazki: "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego, wyd. Watra 1990, wydanie XIII
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/11/Na-imieniny-rogaliki-z-ziemiankami-Elzbietki.html