Wykonanie
No to juz teraz wiecie, jak mam na imie :) Blog istniej ponad 3 lata, a nie wiem, czy kiedykolwiek tak dokladnie o tym pisalam? Imieniny zatem dzisiaj i moj slodki poczestunek dla was ;)
Na ok. 30 sztuk:500 g
maki250 g ziemniakow100 g
masla1
jajkoszczypta
solipol szklanki
mleka10 g
drozdzykonfitura z
wisni1 lyzeczka
cukruZiemniaki obrac, ugotowac w osolonej wodzie, przepuscic przez praske i wystudzic.
Drozdze wraz z
cukrem rozpuscic w cieplym
mleku, odstawic do wyrosniecia na 20-30 minut. Przelac do przesianej
maki, dodac pozostale skladniki oprocz
konfitury i wyrobic ciasto. Otrzymane ciasto 4
razy skladac w koperte i walkowac (jak
ciasto francuskie) Za ostatnim razem rozwalkowac cienko i kroic na kwadraty. Ukladac
konfiture:
A nastepnie zwijac rogaliki.
Piec w temperaturze 200 °C na rumiano ok. 15-20 minut (Nie patrzylam na zegarek...)
Przepis na podstawie przepisu z ksiazki: "Ciasta,
ciastka,
ciasteczka"
Jana Czernikowskiego, wyd. Watra 1990, wydanie XIII