ßßß
Na ok. 30 sztuk:500 g maki250 g ziemniakow100 g masla1 jajkoszczypta solipol szklanki mleka10 g drozdzykonfitura z wisni1 lyzeczka cukruZiemniaki obrac, ugotowac w osolonej wodzie, przepuscic przez praske i wystudzic. Drozdze wraz z cukrem rozpuscic w cieplym mleku, odstawic do wyrosniecia na 20-30 minut. Przelac do przesianej maki, dodac pozostale skladniki oprocz konfitury i wyrobic ciasto. Otrzymane ciasto 4 razy skladac w koperte i walkowac (jak ciasto francuskie) Za ostatnim razem rozwalkowac cienko i kroic na kwadraty. Ukladac konfiture:
A nastepnie zwijac rogaliki.
Piec w temperaturze 200 °C na rumiano ok. 15-20 minut (Nie patrzylam na zegarek...)
Przepis na podstawie przepisu z ksiazki: "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego, wyd. Watra 1990, wydanie XIII