Wykonanie
Chałka znakomicie komponuje się z
masłem i
dżemem (najlepiej domowej roboty). Ja bardzo lubię słodki smak
chałki, połączony ze słonym smakiem
wędliny i słodko-kwaśnym
pomidorem z odrobiną
szczypiorku - pycha :)Składniki:500 g
maki30 g świeżych
drożdży80 g
cukru1/4 szklanki letniego
mleka60 g płynnego
masła2
jajka1 płaska łyżeczka
soliDrożdże zasypać odrobiną
cukru i zalać letnim
mlekiem, pozostawić w cieple do uaktywnienia się
drożdży (ok 15 min).Na stolnicę przesiać
mąkę.
Jajka, roztopione i schłodzone
masło,
cukier,
sól dokładanie razem wymieszać, powoli połączyć z
mąką - zarabiając za pomocą noża. Zagnieść gładkie ciasto. Stolnicę lekko oprószyć
mąką, ciasto przykryć miską i pozostawić na 30 min. do wyrośnięcia.Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 3 części. Z każdego kawałka utoczyć wałek długości ok. 40 cm i jednakowej grubości. Zapleść warkocz. Warkocz przełożyć na blachę wysmarowaną
masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 10 min.Wierzch ciasta zwilżyć, za pomocą pędzelka,
mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok 35 min.Smacznego :)