Wykonanie
Ciasto wyrabia się i formuje wieczorem, a piec można rano, tak, żeby były gotowe do porannej
kawy. Najlepiej podawać lekko ciepłe - drugiego dnia podgrzać w piekarniku bezpośrednio przed konsumpcją. Z przepisu Bajaderki .Składniki:(pojemność szklanki w tym przepisie 250ml)1 szklanka
mleka2 duże
jajka1/2 szklanki
cukru5-6 łyżek
masła1/4 łyżeczki
soli4 szklanki
maki2 1/4 łyżeczki suchych
drożdży [użyłam 5 dkg świeżych]Nadzienie:2 łyżki roztopionego
masła1/2 szklanki
cukru (może być brązowy)1-2 łyżki
cynamonu [użyłam 3 łyżki]Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać.
Masło rozpuścić.
Drożdże zmieszać z łyżeczką
cukru, łyżką
mąki i zalać 1/4 szklanki
mleka, wymieszać i zostawić na 5-10 minut (aż urośnie). Ze wszystkich składników i rozczynu wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (użyłam robota kuchenne, końcówka - haki, ok. 8 minut na średnich obrotach), przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia (około 20 minut). Rozwałkować prostokąt o wymiarach około 40 x 25cm, posmarować rozpuszczonym
masłem i posypać
cukrem zmieszanym z
cynamonem. Zwinąć jak roladę, pokroić delikatnie, aby się nie spłaszczyły i układać w wysmarowanej
masłem formie. Przy zachowaniu większych odstępów, bułeczki będą bardziej chrupiące na brzegach. Przykryć blachę wysmarowaną
masłem folią i włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia wyjąć z lodówki na 1/2 godziny przed planowanym pieczeniem, aby mogły dojść do temperatury pokojowej. Piec około 10 minut w temperaturze 200 st.C. Po upieczeniu można polukrować dowolnym lukrem lub posypać
cukrem pudrem.Oczywiście zawijańce mogą być upieczone tego samego dnia, po uformowaniu zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i piec jak powyżej. Wariacje: - do ciasta można dodać smażoną
skórkę pomarańczową, otartą
skórkę z cytryny lub
rodzynki - do nadzienia oprócz wymienionych składników można dołożyć
rodzynki,
orzechy,
skórkę pomarańczową,
kokos itp. - nadzienie można zrobić słodsze lub mniej słodkie w zależności od upodobań.Ciasto po zwinięciu (jak rolady):
Gotowe do włożenia do lodówki: