ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe zawijańce

Cynamonowe zawijańce

nazwa

Wykonanie

Ciasto wyrabia się i formuje wieczorem, a piec można rano, tak, żeby były gotowe do porannej kawy. Najlepiej podawać lekko ciepłe - drugiego dnia podgrzać w piekarniku bezpośrednio przed konsumpcją. Z przepisu Bajaderki .
Składniki:
(pojemność szklanki w tym przepisie 250ml)
1 szklanka mleka
2 duże jajka
1/2 szklanki cukru
5-6 łyżek masła
1/4 łyżeczki soli
4 szklanki maki
2 1/4 łyżeczki suchych drożdży [użyłam 5 dkg świeżych]
Nadzienie:
2 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki cukru (może być brązowy)
1-2 łyżki cynamonu [użyłam 3 łyżki]
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić. Drożdże zmieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i zalać 1/4 szklanki mleka, wymieszać i zostawić na 5-10 minut (aż urośnie). Ze wszystkich składników i rozczynu wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (użyłam robota kuchenne, końcówka - haki, ok. 8 minut na średnich obrotach), przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia (około 20 minut). Rozwałkować prostokąt o wymiarach około 40 x 25cm, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinąć jak roladę, pokroić delikatnie, aby się nie spłaszczyły i układać w wysmarowanej masłem formie. Przy zachowaniu większych odstępów, bułeczki będą bardziej chrupiące na brzegach. Przykryć blachę wysmarowaną masłem folią i włożyć do lodówki na noc. Następnego dnia wyjąć z lodówki na 1/2 godziny przed planowanym pieczeniem, aby mogły dojść do temperatury pokojowej. Piec około 10 minut w temperaturze 200 st.C. Po upieczeniu można polukrować dowolnym lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Oczywiście zawijańce mogą być upieczone tego samego dnia, po uformowaniu zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i piec jak powyżej. Wariacje: - do ciasta można dodać smażoną skórkę pomarańczową, otartą skórkę z cytryny lub rodzynki - do nadzienia oprócz wymienionych składników można dołożyć rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, kokos itp. - nadzienie można zrobić słodsze lub mniej słodkie w zależności od upodobań.
Ciasto po zwinięciu (jak rolady):
Gotowe do włożenia do lodówki:
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/05/cynamonowe-zawijance.html