Wykonanie
No rewelacyjne! Juz dawno nie jadlam tak dobrego
ciasta drozdzowego. Rzadko spotykany pomysl z podaniem
masla i
cukru na wierzchu placka sprawia, ze smakuje ono niesamowicie... soczyscie. Musicie sprobowac!Na balche o wymiarach 40x32 cm250 ml
mleka500 g
maki42 g swiezych
drozdzy lub paczka suszonych2
jajkaszczypta
soli400 g
smietany 30%500 g
wisni lub
czeresni (moga byc tez ze sloika)100 g
masla200 g
cukruMleko ogrzac.
Make i sol wymieszac w misce, zrobic zaglebienie, w ktore wkruszyc
drozdze, wymieszac z 50 g
cukru i polowa letniego
mleka. Odstawic do wyrosniecia na 15 minut w cieple miejsce. Dodac pozostale
mleko i 1
jajko, zagniesc gladkie ciasto i odstawic do wyrosnieci an 40 minut w cieple miejsce.
Wisnie (
czeresnie) umyc, wypestkowac. Ciasto ponownie zagniesc, rozwalkowac i wylozyc forme. Odstawic na 30 minut do wyrosniecia.
mietane wymiszac z 1
jajkiem. Na drozdziwym
ciescie palcem porobic dosc sporo malych dziurek. Wylozyc
wisnie (
czeresnie),
smietane,
maslo w wiorkach a na koncu posypac
cukrem.
Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 20-25 minut. Ciasto przed podaniem nieco wystudzic-
maslo sie rozpuscza i musi wsiakanac w placek :)
Przepis z "
Tina spezial. Backen", nr 02/2011.