ßßß Cookit - przepis na Maslane ciasto drozdzowe z wisniami (lub czeresniami)

Maslane ciasto drozdzowe z wisniami (lub czeresniami)

nazwa

Wykonanie

No rewelacyjne! Juz dawno nie jadlam tak dobrego ciasta drozdzowego. Rzadko spotykany pomysl z podaniem masla i cukru na wierzchu placka sprawia, ze smakuje ono niesamowicie... soczyscie. Musicie sprobowac!
Na balche o wymiarach 40x32 cm
250 ml mleka
500 g maki
42 g swiezych drozdzy lub paczka suszonych
2 jajka
szczypta soli
400 g smietany 30%
500 g wisni lub czeresni (moga byc tez ze sloika)
100 g masla
200 g cukru
Mleko ogrzac. Make i sol wymieszac w misce, zrobic zaglebienie, w ktore wkruszyc drozdze, wymieszac z 50 g cukru i polowa letniego mleka. Odstawic do wyrosniecia na 15 minut w cieple miejsce. Dodac pozostale mleko i 1 jajko, zagniesc gladkie ciasto i odstawic do wyrosnieci an 40 minut w cieple miejsce.
Wisnie (czeresnie) umyc, wypestkowac. Ciasto ponownie zagniesc, rozwalkowac i wylozyc forme. Odstawic na 30 minut do wyrosniecia. mietane wymiszac z 1 jajkiem. Na drozdziwym ciescie palcem porobic dosc sporo malych dziurek. Wylozyc wisnie (czeresnie), smietane, maslo w wiorkach a na koncu posypac cukrem.
Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 20-25 minut. Ciasto przed podaniem nieco wystudzic- maslo sie rozpuscza i musi wsiakanac w placek :)
Przepis z "Tina spezial. Backen", nr 02/2011.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/06/Maslane-ciasto-drozdzowe-z-wisniami-lub.html