ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z kruszonką palce lizać!

Drożdżówka z kruszonką palce lizać!

nazwa

Wykonanie

W prostocie siła, zatem w ten weekend zamiast wymyślnych ciast, postanowiłam upiec blachę domowej drożdżówki, posypanej kruszonką, która pysznie smakuje z masełkiem oraz konfiturą i kubkiem ciepłego mleka. Tym razem wyrosła mi, że ho ho, już się rwała do tego, aby opuścić miskę ;p
Ciacho rosło, rosło...
10 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
250 gram margaryny
4 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 jajka
odrobina soli
4 łyżki rodzynek
Kruszonka:
½ szklanki cukru pudru
¾ szklanki mąki krupczatki
125 gram margaryny
1 cukier waniliowy
Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać 1 łyżką cukru waniliowego oraz zalać szklanką ciepłego mleka (nie gorącego). Przykryć ściereczką miskę i odstawić na 20 minut, aby drożdże podrosły. Rodzynki zalać gorącą wodą, a następnie odsączyć wodę, obtoczyć w mące.
Potem dodać do drożdży jajka, przesiać mąkę, pozostałą część cukru waniliowego, cukier puder, mieszać aż ciasto utworzy jednolitą masę. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 3 -4 godziny, przykryć ściereczką. Wyłożyć ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posypać kruszonką i piec od 45-60 minut w 175-180 stopniach na złoty kolor.
Kruszonkę zrobić z ½ margaryny, ½ szklanki cukru pudru i 2/3 szklanki mąki krupczatki. Zagniatać palcami.
Źródło:http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2014/01/drozdzowka-z-kruszonka-palce-lizac.html