Wykonanie
Moja propozycja na dzisiejsze Ostatki ;)Na ok. 18 bulek150 g
masla lub
margaryny do pieczenia1/2 l
mleka50 g
drozdzy1
jajko100 g
cukruszczypta
soli1 kg
maki100 g
rodzynekskorka oatrta z 1
cytryny50 g kandyzowanej
skorki pomaranczowej2 lyzki rozpuszczonego
masla do posmarowania bulek150 g
masla rozpuscic w cieplym
mleku, dodac rozkruszone
drozdze, wymieszac. Odstawic do wyrosniecia. Dodac do
maki i pozostalych skladnikow, zagniesc ciasto, ugniatac gladko reka przez ok. 10 minut. Odstawic dow yrosniecia na ok. 1 godzine.Z ciasta uformulowac buleczki, odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na ok. 15 minut.
Piec przez 15 minut w temperaturze 225°C. Posmarowac na wierzchu rozpuszconym
maslem.
Przepis z: "Frau mit Herz. Spezial- Backen nach Großmutters Art" nr 2/2010