ßßß Cookit - przepis na Drozdzowe buleczki z rodzynkami i kandyzowana skorka ...

Drozdzowe buleczki z rodzynkami i kandyzowana skorka ...

nazwa

Wykonanie

Moja propozycja na dzisiejsze Ostatki ;)
Na ok. 18 bulek
150 g masla lub margaryny do pieczenia
1/2 l mleka
50 g drozdzy
1 jajko
100 g cukru
szczypta soli
1 kg maki
100 g rodzynek
skorka oatrta z 1 cytryny
50 g kandyzowanej skorki pomaranczowej
2 lyzki rozpuszczonego masla do posmarowania bulek
150 g masla rozpuscic w cieplym mleku, dodac rozkruszone drozdze, wymieszac. Odstawic do wyrosniecia. Dodac do maki i pozostalych skladnikow, zagniesc ciasto, ugniatac gladko reka przez ok. 10 minut. Odstawic dow yrosniecia na ok. 1 godzine.
Z ciasta uformulowac buleczki, odstawic do wyrosniecia pod przykryciem na ok. 15 minut.
Piec przez 15 minut w temperaturze 225°C. Posmarowac na wierzchu rozpuszconym maslem.
Przepis z: "Frau mit Herz. Spezial- Backen nach Großmutters Art" nr 2/2010
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/03/Drozdzowe-buleczki-z-rodzynkami-i-kandyzowana.html