ßßß Cookit - przepis na Struwen

Struwen

nazwa

Wykonanie

Struwen- czyli male drozdzowe racuszki, ktore tradycyjnie w okolicach Münster, w Niemczech jada sie w Wielki Piatek. Bardzo proste w wykonaniu- mieciutkie i puchate w srodku- polecam!
Na ok. 30 sztuk:
200 g rodzynek
375 ml mleka
500 g maki
42 g swiezych drozdzy
50 g cukru
1 plaska lyzeczka soli
1 jajko
tluszcz do pieczenia (pieklam na plancie)
Rodzynki zalac zimna woda, odstawic na 15 minut, odcedzic. Make przesiac do miski, zrobic w srodku zaglebienie, w ktore wkruszyc drozdze, wyspac lyzke cukru, wlac ok., pol szklanki cieplego mleka i wymieszac. Odstawic do wyrosniecia na 15 minut w cieple miejsce pod przykryciem. Nastepnie dodac pozostale skladniik (pozostaly cukier, mleko, sol i jajko) i zagniesc mikserem na gladkie ciasto przez ok. 3 minuty, dodac rodzynki i lekko wymieszac. Ponownie odstawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 30 minut. Nakladac niewielkie porcje ciasta na rozgrazny tluscz i piec na zloto. Mozna posypac cukrem pudrem, podawac z dzemem, owocami itp. ale musze przyznac, ze mnie smakowaly zupelnie czyste, bez zadnych dodatkow.
Jest to zapewne moj ostatni wpis przed swietami- zycze wszystkim tu zagladajacymi Pogodnych Swiat Wielkanocnych- pogody ducha i pieknej pogody na zewnatrz ;)!
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/04/Struwen.html