Wykonanie
Uwielbiam go;)Składniki:750 g
mąki pszennej typ 450, 5001 łyżeczka
soli50 g
cukru40 g świeżych
drożdży250 ml letniego
mleka3
jajka100 g stopionego
masła150 g
rodzynek - pominęłam
margaryna do wysmarowania formy
mak do posypania - moja propozycjaWykonanie;
mąkę przesiać do dużej miski, dodać
sól i zrobić w środku dołekwsypać do niego
cukier, rozdrobnione
drożdże, wlać połowę
mleka i wymieszać z niewielką ilością
mąki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minutdodać resztę
mleka,
jajka i stopione
masło, zacząc wyrabiać ciasto około 15 minut, ma być elastyczne i gładkiewyrobione ciasto oprószyć
mąką, przykryć, odstawić na 30 minut do wyrośnięciadodać
rodzynki, wyrobić jeszcze krótką chwilę i uformować dwa podłużne bochenki lub jak ja podzielić na dwie części i włożyć do wysmarowanych tłuszczem foremekodstawić ponownie do wyrośnięcia, żeby wypełniło foremki, piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 45 minut na dno piekarnika ustawić naczynie z
wodąpo wyjęciu
chleba z piekarnika pozostawić chlebek jeszcze 5 minut w foremkach, po czym wyjąć i studzić na kratce
Przepis z blogu MojeTworyPrzetwory