Wykonanie
Wczoraj pieczone i już zjedzone..pomysł na takie torebeczki podpatrzyłam tutaj ..moje torebeczki nie wyszły takie idealne..zabrakło w domu
ostrego noża haha i nie mogłam równo wyciąć półokręgu..ja do
torebki włożyłam dodatkowo kawałek
jabłka..polecam...warto zrobić..ja robiłam z większej porcji ..ale część ciasta wykorzystałam do innych bułeczek..[wpis też będzie]..
75 g
margaryny lub
masła250 ml
mleka25 g świeżych
drożdży lub 12 g suchychszczypta
soli70 g
cukru (dałam 120 g)500 g
mąki pszennejjajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka (do posmarowania ciasta)10
rodzynekjabłkaTłuszcz roztopić, dodać
mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche
drożdże wymieszać z
mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).W maszynie do
chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według poniższego przepisu.Formowanie torebek:Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozpłaszczyć dłonią lub rozwałkować na grubość 0,5 centymetra, tak aby uformować owal. Wyciąć półokrąg w odległości 1 - 2 cm od brzegu. Położyć kawałek
jabłka, zagiąć wycięty fragment i lekko docisnąć w miejscu złączenia. Umieścić po 1
rodzynce, aby torebka miała zapięcie.Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC i piec przez około 10 minut.