ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki słoneczka

Drożdżówki słoneczka

nazwa

Wykonanie

Przepis znaleziony na blogu Ale babka. . Moje słoneczka nie wyszły takie piękne [ za mało czasu ''rosły''] jak u Alebabki . ale tak smakowały.. Przepis cytuję za autorką.
Składniki (na 12 sztuk):
75 g margaryny lub masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
szczypta soli
70 g cukru (dałam 120 g)
500 g mąki pszennej
jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania ciasta)
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
W maszynie do chleba : wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według poniższego przepisu.
FORMOWANIE SŁONECZEK:
Ciasto podzielić na 12 części. Formować kule. Każdą kulę rozwałkować tak, aby powstało koło (nie musi być idealne). Zwinąć w rulonik. Nożyczkami (lub nożem) robimy nacięcia co 5 - 8 mm (należy uważać aby nie rozciąć rulonika do końca). Wyginamy nacięty rulonik łącząc ze sobą dwa końce - w kształt słoneczka.
Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/07/drozdzowki-soneczka.html