Wykonanie
Przepis znaleziony na blogu Ale babka. . Moje słoneczka nie wyszły takie piękne [ za mało czasu ''rosły''] jak u Alebabki . ale tak smakowały.. Przepis cytuję za autorką.Składniki (na 12 sztuk):75 g
margaryny lub
masła250 ml
mleka25 g świeżych
drożdży lub 12 g suchych
drożdżyszczypta
soli70 g
cukru (dałam 120 g)500 g
mąki pszennejjajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka (do posmarowania ciasta)PRZYGOTOWANIE CIASTA:Tłuszcz roztopić, dodać
mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Suche
drożdże wymieszać z
mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).W maszynie do
chleba : wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według poniższego przepisu.FORMOWANIE SŁONECZEK:Ciasto podzielić na 12 części. Formować kule. Każdą kulę rozwałkować tak, aby powstało koło (nie musi być idealne). Zwinąć w rulonik. Nożyczkami (lub nożem) robimy nacięcia co 5 - 8 mm (należy uważać aby nie rozciąć rulonika do końca). Wyginamy nacięty rulonik łącząc ze sobą dwa końce - w kształt słoneczka.Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem.Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut.