Wykonanie
Drożdże po raz kolejny w roli głównej, tym razem w rogalikach. Aby urozmaicić smaki zrobiłam trzy wersje: z
gorzką czekoladą,
jabłkiem i z powidłem. Wyszło mi ok 30
rogali, nie takich małych, zniknęły w ciągu jednego dnia…
Składniki:600 g
mąki pszennej30 g świeżych
drożdżyok. 220-250 ml
mleka125 g
masła lub pół na poł
masła i
margaryny (np. Kasi)5 łyżek
cukruszczypta
soli3
jajkaopcjonalnie do posmarowania:
mleko, lub
jajko lub
żółtko z
mlekiemcoś na nadzienie, np. połomana na kawałki
czekolada, pokrojone w kostkę
jabłko, powidło… (wg upodobań)Na początku szykujemy zaczyn:
drożdże wkładamy do kubka, dodajemy łyżeczkę
cukru, łyżkę
mąki pszennej i kilka łyżek ciepłego
mleka- mieszamy i odstawiamy, aby
drożdże zaczęły „pracować”.Tłuszcz roztapiamy w ciepłym
mleku. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, łącznie z
drożdżami, i wyrabiamy hakiem miksera lub ręką.Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia (45- 60 min).Kiedy nasze ciasto ładnie już wyrośnie wyjmujemy je na oprószoną
mąką stolnicę. Zagniatamy kulę, którą dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy, najlepiej w koło, a następnie wycinamy trójkąty. Nakładamy nadzienie i zawijamy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 15 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 18- stopni. Nasze
drożdżowe rogale pieczeczemy ok 15-20 minut (musza się ładnie zarumienić). Studzimy na kratce.smacznego!