Wykonanie
Smak bułeczek z dzieciństwa. Miały one najlepszy smak ze wszystkich bułeczek pszennych jakie
jadłam. Zachwycały swoją wielkością oraz przedziałkiem przechodzącym dokładnie przez połowę, dzięki któremu każdą bułeczkę mogłam podzielić na dwie równe połówki. . U nas nazywało się je "bułeczkami poznańskimi". Dopiero niedawno wpadłam na pomysł, aby samemu je przygotować. Te zrobione we własnym
domku smakują jeszcze lepiej. Polecam.
Składniki:- 20 g świeżych
drożdży- 2 płaskie łyżeczki
cukru- 250 ml ciepłego
mleka- 0,5 kg
mąki pszennej + do podsypywania- 1 płaska łyżeczka
soli- 1
jajko- 20 g miękkiego
masła lub
margarynyWykonanie:Z
drożdży zrobić zaczyn:
drożdże zasypać
cukrem, dodać 50 ml
mleka, 2 łyżki
mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce przesiać
mąkę z
solą, dodać
jajko i
masło, dodać wyrośnięty zaczyn. Miksować wlewając powoli resztę
mleka do momentu aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. W razie konieczności użyć mniej
mleka lub podsypać
mąki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. Z wyrośniętego ciasta przygotować 12 bułeczek, obtoczyć w
mące i położyć zachowując odstępy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce łączeniem do dołu. Odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Gdy bułeczki już się napuszą, tępą stroną noża oprószoną
mąką zrobić przedziałki dociskając prawie do samego dołu bułeczek. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Zarumienione studzić na kratce.