Wykonanie
Składniki
mąka pszenna, 550 gramsuche
drożdże, 10 gram
sól, 2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczkimiękkie
masło, 30 gram
jajko, 1 sztukaciepłe
mleko, 150 mililitrówciepła
woda, około 100 mililitrówSposób przygotowania1. Wszystkie składniki suche wymieszać. Dodać
masło,
jajko i
mleko. Stopniowo dolewać
wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Zarabiać przez 10 minut. Przełożyć do miski. Obsypać
mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozpłaszczyć, następnie utworzyć sakiewkę. Czynność powtórzyć. Końcówki dokładnie zlepić. Formować okrągłe bułeczki. Obtoczyć w
mące. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.3.
Bułki podzielić na pól, dociskając do samego końca patyczek do szaszłyków lub tępą stronę noża. Piec przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (funkcja góra-dół).
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne szaleństwa
Margarytki.painkillers