ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowe bułeczki - pyszne i puszyste

Śniadaniowe bułeczki - pyszne i puszyste

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z bloga Izy, która jest niesamowita jeśli chodzi o wypieki pieczywa. To najlepsze bułeczki jakie dotychczas udało mi się upiec. Są bardzo puszyste i delikatne. Idealne na śniadanie, na ciepło, ale na drugi dzień też są świetne. Polecam bo przepis naprawdę super. Zrobiłam z połowy składników jakie podała autorka przepisu i powstało mi 6 duuuużych bułek. Powinnam była podzielić ciasto na 9 części, ale jakoś rano chyba nie byłam w pełni rozbudzona gdy je robiłam i nie myśląc podzieliłam na 6. W ten sposób powstały ogromne buły:)
Składniki:
20 g drożdży
1/4 szk letniej wody
3/4 szk ciepłego mleka
3 płaskie łyżki masła
1 jajko
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżki soli
3 szk mąki pszennej
Drożdże mieszamy z wodą i dwiema łyżkami mąki. Ostawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Łączymy wszystkie produkty i dobrze wyrabiamy do momentu gdy ciasto nie będzie się kleiło. Trochę powinno to potrwać. Bułeczki muszą być naprawdę dobrze wyrobione. Ciasto wyrobione odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. U mnie to piekarnik nagrzany do 30st.C.
Po wyrośnięciu formujemy bułki, układamy na blaszce i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Po około 30min powinny podwoić objętość. Piekarnik nagrzać do 190st. C. Bułeczki posmarować mlekiem. Można posypać sezamem.Piec około 20min.
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/03/sniadaniowe-bueczki-pyszne-i-puszyste.html