Wykonanie
To zdecydowanie najlepsze
croissanty jakie
jadłam. Cudownie maślane, mięciuteńkie, pachnące. Struktura ciasta idealnie listkująca. Są przepyszne!. Fakt.... jest przy nich sporo pracy, ale smak i zapach wynagradza trud ;) Przepis Philippe Conticini znaleziony na stronie Smaki Alzacji. Polecam baaaaardzo! Koniecznie musicie się skusić!Składniki na zaczyn:70g
mąki pszennej tortowej10g świeżych
drożdży65g
mleka w temp. pokojowejWszystkie składniki wymieszać w miseczce na gładką masę. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.Składniki na ciasto właściwe:15g świeżych
drożdży85g
wody85g
masła (stopionego i wystudzonego)8g drobnej
soli55g
cukru340g
mąki pszennej tortowejcałość zaczynuponadto:250g
masła do wałkowania1 roztrzepane
jajko do posmarowania
Drożdże wymieszać z
wodą i odstawić na 5 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie ciasto. Wyrobione ciasto przykryć folią i odstawić w temp. pokojowej na 30 minut. Po tym czasie wstawić przykryte folia do lodówki na całą noc.Na drugi dzień ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. (można w tym momencie wsadzić do zamrażalnika na 30 min) Na cieście rozłożyć
płatki zimnego
masła (można
masło również rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii a następnie przenieść go na ciasto -
masło powinno być rozwałkowane na prostokąt mniejszy o 1 cm od wielkości ciasta).Ciasto złożyć na trzy części (tak jak urzędowy list) i rozwałkować.Następnie odwrócić o 90 stopni i ponownie złożyć na trzy części i rozwałkować.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 40 minut. Proces wałkowania i chłodzenia powtórzyć 4x.Ostatni raz chłodzenia wydłużyć do 1 godziny.Po ostatnim chłodzeniu ciasto rozwałkować na prostokąt o szerokości 20cm i grubości 5mmPokroić na trójkąty o podstawie 10 cm i długości 20 cm. Zwinąć rogaliki zaczynając od szerszej strony (można ją leciutko naciąć) do najcieńszej. Gotowe
rogale (10-11szt) układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach co najmniej 5 cm. Pomiędzy nimi postawić miseczkę z ciepłą
wodą, przykryć je ściereczką by nie obeschły i odstawić na ok. 2-2,5 godz. do wyrośnięcia w temp. pokojowej (nie może być wyższa bo
masło zacznie się rozpuszczać. Nie pozostawiać także dłużej do wyrastania bo ciasto nie wyrośnie właściwie podczas pieczenia)Po tym czasie posmarować je roztrzepanym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 12-15 minut w temp. 220 stopni (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia).Po tym czasie rogaliki powinny być pięknie przyrumienione i gotowe.Smacznego :)