Wykonanie
Klasyka - pyszne, pachnące
kajzerki, najlepsze od razu po upieczeniu, a przy tym tak proste do zrobienia! Idealne na rozpoczęcie dnia :-).Składniki na 10 sztuk:3 szklanki
mąki pszennej¾ szklanki letniej
wody1½ łyżeczki suchych
drożdży (6 g) lub 12 g
drożdży świeżych1½ łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli1
jajko2 łyżki
masła, roztopionegoDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka do posmarowania (niekoniecznie)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem na 35 - 45 minut do podwojenia objętości. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
mleka.Piec około 15 minut w temperaturze 225ºC. Wyjąć i wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog Arabeski .