Wykonanie
Od dawna planowałam upiec te słynne francuskie rogaliki, które coraz częściej goszczą także w
polskich domach. Rogaliki są przepyszne, mięciutkie i tak pięknie pachną
masłem, że aż się chce sięgnąć po kolejnego. Przepis nie jest pracochłnnny, jedynie wymaga większego nakładu czasu ale jeśli go wygospodarujecie będziecie cieszyć się wspaniałymi rogalikami
rodem znad Sekwany. Ja, swoje rogaliki posmarowalam lukrem, bo piekłam również
struclę makową i zostało mi sporo tej kwaśnej polewy.
ŹródłoSkładniki:2 łyżki + 1 łyżeczka suchych
drożdży70 ml (1/3 szklanki)
wody o temperaturze pokojowej568 g (4 szklanki)
mąki pszennej do wypieków (np. tortowej)50 g (1/4 szklanki)
cukru1 łyżka
soli250 ml (1 szklanka)
mleka o temperaturze pokojowej250 g niesolonego
masła średnio schłodzonego1 roztrzepane
jajkoW kubeczku wymieszać
drożdże z
wodą, odstawić na 5 minut. W dużej misce umieścić
mąkę,
cukier,
sól,
mleko i
drożdże, wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, później mieszać składniki ręką lub mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjąć je na posypaną
mąką stolnicę, wyrabiać delikatnie przez 5 minut, rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka. Im mniej wyrabiania tym lepsze ciasto. Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski wysmarowanej
masłem, przykryć folią przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na kolejne 1/2 godziny. Na lekko posypanej
mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 23 x 38 cm, gruby na 1 cm. Zostawić na 5 minut.
Masło rozpłaszczyć i uformować 12 x 8 cm prostokąt, gruby na 1 cm (
masło powinno
mieć taką samą konsystencję jak ciasto).
Masło ułożyć w dolnej części prostokąta (powinno zajmować 1/3 jego część), zawinąć górną 1/3 część prostokąta w stronę środka, a dolną 1/3 część z
masłem zawinąć na górną 1/3 część (tak jak składa się list urzędowy). Docisnąć i zlepić brzegi. Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3
razy dłuższy od wyjściowego, powinien
mieć około 40 cm długości i być na 2 cm gruby. Ponownie złożyć jak list. Ułożyć na talerz i włożyć do lodówki bez przykrycia na 10 minut. Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3
razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie złożyć na 3 części jak list. Schłodzić przez 10 minut. Jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i złożyć jak list. Ciasto obsypać
mąką, zawinąć dokładnie w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, maksymalnie na 24. Ciasto rozwałkować na długi, płaski prostokąt około 30 x 76 cm i cienki na 1/2 cm.
Ostrym nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na trójkąty, wysokie na około 15 cm od wierzchołka do podstawy trójkąta. Zwinąć w
rogale rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować
masłem. Wyłożyć
rogale zawiniętym wierzchołkiem pod spód
rogala. Układać je na blasze w odstępach 5 cm, wyginać w kształt księżyca i delikatnie przyciskać końce do podłoża. Posmarować
jajkiem i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny bez przykrycia. 20 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220 stopni.
Rogale ponownie posmarować
jajkiem i wstawić do środkowej części piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 stopni.
Rogale piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. W trakcie pieczenia pierwszej partii, drugą blachę włożyć bez przykrycia do lodówkiSmacznego:)