Wykonanie
Bułki w kształcie
serc. Ich ostrość można dostosować do swoich potrzeb. Moje były bardzo maślane, delikatnie aromatyzowane
czosnkiem,
bazylią i
chili.Składniki
mąka pszenna, 3 szklankiletnia
woda, 3/4 szklankisuche
drożdże, 7 gram
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
jajko, 1 sztukiroztopione
masło, 2 łyżkiDodatkowo:
jajko + 1 łyżka
mleka do smarowaniaSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Wrabiać przez 5 min. Następnie odstawić na 10 min. i ponownie wyrabiać przez 5 min. Zasypać
mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Nadzienie:
masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę
papryczką chili, przyprawić
solą. Nie podaję proporcji, sami musicie dostosować smak do swoich upodobań.3. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować w koło. Posmarować
masłem. Zwinąć w rulon (jak naleśniki).
4. Następnie złożyć na pół. Przeciąć nożem od strony zgięcia na 3/4 długości.
5. Rozłożyć w kształt
serca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ok. 20 min.). Bułeczki smarować
jajkiem rozbełtanym z
mlekiem, omijając nadzienie.
6. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 20 min.download music albums for free mp3