Wykonanie
To jest pyszne, uwierzcie mi ! Uwielbiam wyrabiać
ciasto drożdżowe, patrzeć jak rośnie, a później tworzyć z niego mięciutkie, słodkie bułeczki. Jak dla mnie? Nie ma przyjemniejszego relaksu od tego w kuchni, ja po prostu uwielbiam stać przy garach ot co ! :) Przepis na ciasto standardowy, mój ulubiony i sprawdzany setki
razy także się powtarzam, ale z
orzechami jeszcze bułeczek Wam nie pokazywałam :)Składniki :325 - 350g
mąki pszennej65 g
margaryny50 g
cukru30 g świeżych
drożdży1 szkl ciepłego
mleka1
jajkoszczypta
soliNadzienie :posiekane
orzechy włoskierodzynki1
jabłko starte na tarce o dużych oczkach (odciskamy sok)Dodatkowo :3 łyżki rozpuszczonego
masłalukierPrzygotowanie:Do małej miseczki rozkruszamy
drożdże, dodajemy 1 łyżkę
cukru i 1/2 szkl ciepłego
mleka - rozpuszczamy i odstawiamy.W garnuszku rozpuszczamy
margarynę z pozostałym
mlekiem i
cukrem.Do dużej miski przesiewamy
mąką wraz ze szczyptą
soli. Dodajemy
jajko, rozpuszczone
drożdże i rozpuszczoną
margarynę z
mlekiem i
cukrem. Wszystkie składniki dobrze zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie nam odchodziło od ręki i będzie elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1 -2 godz).Po tym czasie wykładamy ciasto na obsypaną
mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Smarujemy rozpuszczoną
margaryna i posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze
drożdżowe ślimaki w natłuszczonej formie na tartę, najlepiej nie za ciasno, bo ciasto i tak nam sporo urośnie :)Odkładamy całość na ok 20 - 25 min do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200st. C i pieczemy bułeczki ok 20 min (jeżeli za szybko nam się przypiekają z wierzchu to przykrywamy je folią aluminiową.Po tym czasie wyciągamy bułeczki i delikatnie studzimy, a następnie opcjonalnie polewamy lukrem.
Smacznego ! :)