Wykonanie
Ciasto drożdżowe - nieodzowny element wspomnień rodzinnego domu :) Uwielbiam je robić, uwielbiam patrzeć jak wyrasta, a
potem rozkoszować się zapachem dochodzącym z piekarnika ...A
potem następuje apogeum czyli ... jedzenie :))I wtedy moje
kubki smakowe szaleją jak przy niczym innym ...
Składniki:1/2 kg
maki1/2 szkl.
cukru2
jaja + 2
żółtka5 dkg
drożdży12.5 dkg
masła (
margaryny)1/2 szkl.
mlekaaromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej
cytrynyNa kruszonkę:150g
mąki100g
cukru80g prawdziwego
masłaDo posypania:
cukier waniliowyWykonanie:Z
drożdży,
mleka ,łyżeczki
cukru i łyżeczki
mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły).
Jaja i
żółtka ubić z
cukrem do białości. Do przesianej
mąki dodać ubite
jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone
truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie
cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st.