ßßß Cookit - przepis na PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Ten stary, tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe, dostałam od mojej mamy. Można upiec z niego ciasto na blaszce, albo różnego rodzaju drożdżowe wariacje... jest sprawdzony i niezawodny, jak większość przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie ...
Pokusiłam się upiec placek w tortownicy, chciałam, żeby był okrągły i wysoki ... Niestety prawie cała "dobroć" w postaci pysznej kruszonki wylądowała ... w piekarniku! :(
Moje ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :))
Składniki:
1/2 kg maki
1/2 szkl. cukru
2 jaja + 2 żółtka
5 dkg drożdży
12.5 dkg masła (margaryny)
1/2 łyżki smalcu
1/2 szkl. mleka
aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Na kruszonkę:
150g mąki
100g cukru
80g prawdziwego masła
Do posypania:
cukier waniliowy
Wykonanie:
Z drożdży, mleka i łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć dowolne owoce, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/03/placek-drozdzowy-z-owocami-i-kruszonka.html