Wykonanie
Ten stary, tradycyjny przepis na
ciasto drożdżowe, dostałam od mojej mamy. Można upiec z niego ciasto na blaszce, albo różnego rodzaju
drożdżowe wariacje... jest sprawdzony i niezawodny, jak większość przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie ...Pokusiłam się upiec placek w tortownicy, chciałam, żeby był okrągły i wysoki ... Niestety prawie cała "dobroć" w postaci pysznej kruszonki wylądowała ... w piekarniku! :(Moje
ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :))
Składniki:1/2 kg
maki1/2 szkl.
cukru2
jaja + 2
żółtka5 dkg
drożdży12.5 dkg
masła (
margaryny)1/2 łyżki
smalcu1/2 szkl.
mlekaaromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej
cytrynyNa kruszonkę:150g
mąki100g
cukru80g prawdziwego
masłaDo posypania:
cukier waniliowyWykonanie:
Z
drożdży,
mleka i łyżeczki
cukru i łyżeczki
mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jaja i
żółtka ubić z
cukrem do białości. Do przesianej
mąki dodać ubite
jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć dowolne
owoce, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie
cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st.