To raczej brownisernik, bowiem ilosc brownie przewaza :) Pyszne jest na pewno :)Na forme o wymiarach 40x30 cm100 g gorzkiej czekolady50 ml mleka200 g miekkiego masla lub margaryny150 g brazowego cukru1 opakowanie cukru waniliowego4 jajka250 g maki20 kakao1 lyzeczka proszku do pieczenianadzienie:300 g kremowego serka30 g cukru20 g maki ziemniaczanejskorka otarta z 1 cytryny1 lyzka soku z cytryny1 jajkoCzekolade polamac na kawalki. Mleko zagotowac i rozpuscic w nim czekolade. Maslo ubic mikserem, stopniowo dodawac brazowy cukier i cukier waniliowy. Nastepnie pojedynczo dodawac jajka ciagle ubijajac. Na koniec dodac mase czekoladowa. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy i wymieszac. Mase przelac do natluszczonej foremki. Serek wymieszac dokladnie z pozostalymi skladnikami nadzienia. Umiescic na ciescieczekoladowym po lyzce w rownych odstepach. Wyrownac lyzka tak aby ciasto bylo gladkie. Wstawic do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180°C (z termoobiegiem- 160°C). Piec 25-30 minut.Przepis z ksiazki: "Das beste zu Weihnachten von Dr.Oetker", wyd. CoraVerlag, 2012 r.Przepis uczestniczy w akcji: