ßßß
Na forme keksowa o dlugosci 30 cm:500 g maki2 duze jablka75 g kandyzowanego imbiru2 lyzki soku z cytryny250 g masla lub margaryny do pieczenia250 g cukru1 opakowanie cukru waniliowego4 jajka1 opakowanie proszku do pieczenia200 ml mleka25 g kakaobulka tarta do wysypania formyForme nasmarowac maslem i wysypac tarta bulka. Imbir pokroic w drobna kostke. Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne i pokroic w kostke, skropic sokiem z cytryny.Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. W misce utrzec cukier, cukier waniliowy i maslo na puszysta mase. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac ciasto. Nastepnie dodawac naprzemian make z proszkiem do pieczenia i 150 ml mleka ciagle ucierajac. Ciasto podzielic na polowe. Do jednej z nich dodac kakao i 50 ml mleka. Wymieszac. Do obu czesci ciasta dodac imbir i jablka po polowie i wymieszac. Obie czesci ciasta nakladac naprzemiennie do formy. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 150°C (z termoobiegiem, pozostale- 175°C) ok. 70 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jesli patyczek jest mokry (oklejony plynnym ciastem, to trzeba je piec dalej). Moje pieklo sie nieco dluzej niz podaje przepis.Wystudzone ciasto polalam polewa czekoladowa.Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z: "Tina spezial. Backen" nr 04/2010