ßßß Cookit - przepis na Ciasto marmurkowe z jablkami i imbirem kandyzowanym

Ciasto marmurkowe z jablkami i imbirem kandyzowanym

nazwa

Wykonanie

Oto pomysl na ciasto z jablkami, w ktorym jednak nie sa one dominujace w smaku. Dostalam od sasiadki bardzo duzo jablek i gruszek. Jutro wiekszosc z nich znajdzie sie w sloikach jako mus, albo kompot. A dzis to oto ciasto:
Bardzo mieciutkie, wilgotne, wprost rozplywa sie w ustach- dzieki dodatkowi kandyzowanego imbiru ma nieco bardziej wyrafinowany smak. Szczerze polecam. Oczywiscie odwdzieczylam sie sasiadce sporym kawalkiem tego ciasta ;) Dla was tez jeszcze mam ;)
Na forme keksowa o dlugosci 30 cm:
500 g maki
2 duze jablka
75 g kandyzowanego imbiru
2 lyzki soku z cytryny
250 g masla lub margaryny do pieczenia
250 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
1 opakowanie proszku do pieczenia
200 ml mleka
25 g kakao
bulka tarta do wysypania formy
Forme nasmarowac maslem i wysypac tarta bulka. Imbir pokroic w drobna kostke. Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne i pokroic w kostke, skropic sokiem z cytryny.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. W misce utrzec cukier, cukier waniliowy i maslo na puszysta mase. Dodawac pojedynczo jajka ciagle ucierajac ciasto. Nastepnie dodawac naprzemian make z proszkiem do pieczenia i 150 ml mleka ciagle ucierajac. Ciasto podzielic na polowe. Do jednej z nich dodac kakao i 50 ml mleka. Wymieszac. Do obu czesci ciasta dodac imbir i jablka po polowie i wymieszac. Obie czesci ciasta nakladac naprzemiennie do formy. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 150°C (z termoobiegiem, pozostale- 175°C) ok. 70 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jesli patyczek jest mokry (oklejony plynnym ciastem, to trzeba je piec dalej). Moje pieklo sie nieco dluzej niz podaje przepis.
Wystudzone ciasto polalam polewa czekoladowa.
Przepis uczestniczy w akcji:
Przepis z: "Tina spezial. Backen" nr 04/2010
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/08/Ciasto-marmurkowe-z-jablkami-i-imbirem.html