Wykonanie
Oto pomysl na ciasto z
jablkami, w ktorym jednak nie sa one dominujace w smaku. Dostalam od sasiadki bardzo duzo jablek i
gruszek. Jutro wiekszosc z nich znajdzie sie w sloikach jako mus, albo kompot. A dzis to oto ciasto:
Bardzo mieciutkie, wilgotne, wprost rozplywa sie w ustach- dzieki dodatkowi kandyzowanego
imbiru ma nieco bardziej wyrafinowany smak. Szczerze polecam. Oczywiscie odwdzieczylam sie sasiadce sporym kawalkiem tego ciasta ;) Dla was tez jeszcze mam ;)
Na forme keksowa o dlugosci 30 cm:500 g
maki2 duze
jablka75 g kandyzowanego
imbiru2 lyzki
soku z cytryny250 g
masla lub
margaryny do pieczenia250 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego4
jajka1 opakowanie
proszku do pieczenia200 ml
mleka25 g
kakaobulka
tarta do wysypania formyForme nasmarowac
maslem i wysypac
tarta bulka.
Imbir pokroic w drobna kostke.
Jablka obrac, wyciac gniazda nasienne i pokroic w kostke, skropic
sokiem z cytryny.
Make wymieszac z
proszkiem do pieczenia. W misce utrzec
cukier,
cukier waniliowy i
maslo na puszysta mase. Dodawac pojedynczo
jajka ciagle ucierajac ciasto. Nastepnie dodawac naprzemian
make z
proszkiem do pieczenia i 150 ml
mleka ciagle ucierajac. Ciasto podzielic na
polowe. Do jednej z nich dodac
kakao i 50 ml
mleka. Wymieszac. Do obu czesci ciasta dodac
imbir i
jablka po
polowie i wymieszac. Obie czesci ciasta nakladac naprzemiennie do formy. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 150°C (z termoobiegiem, pozostale- 175°C) ok. 70 minut. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jesli patyczek jest mokry (oklejony plynnym
ciastem, to trzeba je piec dalej). Moje pieklo sie nieco dluzej niz podaje przepis.Wystudzone ciasto polalam
polewa czekoladowa.Przepis uczestniczy w akcji:Przepis z: "
Tina spezial. Backen" nr 04/2010