Nasze niedzielne ciasto. Dzieciom szczegolnie przypadla do gustu wierzchnia warsta z karmelizowanm cukrem i cynamonem.Na forme keksowa o boku ok. 25 cm:2 jablka1/2 lyzeczki cynamonu1 lyzka+ 200g cukru300 g maki3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia150 g miekkiego masla lub margaryny do pieczenia1 opakowanie cukru wnailiowego3 jajka4 lyzki mleka100 g gestej smietany 18%Jablka obrac, oczyscic z gniazd nasiennych. Jedno jablko pokroic w kostke, a drugie w poltalarki. Cynamon wymieszac z 1 lyzka cukru. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Maslo utrzec mikserem na puszysta mase z pozostalym cukrem i cukrem waniliowym. Ciagle ucierajac dodawac pojedynczo jajka. Nastepnie dodac mleko i smietane i dalej ucierac. Stopniowo dodawac make z proszkiem i ciagle ucierac. Na koniec dodac pokrojone na drobno jablka i lekko wymieszac lyzka. Ciasto przelozyc do natluszczonej foremki. Na wierzchu poukladac poltalarki drugiego jablka i posypac cukrem wymieszanym z cynamonem. Wstawic do nagrzanego pierarnika w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C) i piec przez ok. godzine. Sprawdzic patyczkiem, czy ciasto w srodku nie jest plynne.Przepis z: "Laura. Backen im Herbst" nr 3/2013