ßßß Cookit - przepis na Ciasto Z Jabłkami - Jabłecznik

Ciasto Z Jabłkami - Jabłecznik

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ciasta z jabłkami i szarlotki.... Przepis na to ciasto mam od mojej mamy, robi je od zawsze i jest tak proste, ze każdy może je zrobić. Wszystko robię tak samo z wyjątkiem jednej rzeczy...Ciasto powinno się ręcznie ucierać, ja używam miksera. Ale i tak jest pyszne:)
Potrzebujemy:
-1 kostka margaryny (miękka)
-1 szklanka cukru
-2 jajka
- 1/2 kg maki (3 szklanki)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 - 2.5 Kg jabłek
- cynamon
Margarynę ucieramy lub miksujemy, dosypując cukier i cukier waniliowy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając na gładka masę . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ucierając dosypujemy mąkę (mąkę dosypujemy porcjami, nie cala na raz). Tak przygotowane ciasto przykrywamy folia i wstawiamy do lodówki .
Ciekawostka: margaryna i jajka powinny by w temperaturze pokojowej
Jabłka obieramy ze skorki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- A jak macie taka fajn ą pomocnic ę, to potrzebujecie więcej jabłek... :) -
Blaszkę( moja ma wymiary 36cm x 26cm)wykładamy papierem do pieczenia. Następnie 3/4 przygotowanego wcześniej ciasta, wykładamy spód blachy.
Ciekawostka:, pod wpływem ciepła, ciasto może lepić się nam do rak, można zwilżyć ręce woda, mnie pomaga :)
Odciskamy sok z wcześniej potartych jabłek(używać rak) i wykładamy na ciasto. Lekko dociskamy i posypujemy cukrem i cynamonem.
Pozostałą częścią ciasta wykładamy na jabłka .
Ciekawostka: ciasto można delikatnie wykładać na jabłka zwilżonymi woda palcami lub można ciasto wcześniej zamrozić i zetrzeć na jabłka .
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 ok 50- 60 min. ( do tzw. suchego patyczka i lekko zrumienionego wierzchu ciasta).
Po wystygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Mi bardziej smakuje to ciasto upieczone dzień wcześniej . Dlaczego ? Na drugi dzień jabłecznik robi się wilgotny i bardziej delikatny.
Smacznego :)
Źródło:http://marzenagotuje.blogspot.com/2014/02/ciasto-z-jabkami-jabecznik.html