ßßß
Uwielbiam ciasta z jabłkami i szarlotki.... Przepis na to ciasto mam od mojej mamy, robi je od zawsze i jest tak proste, ze każdy może je zrobić. Wszystko robię tak samo z wyjątkiem jednej rzeczy...Ciasto powinno się ręcznie ucierać, ja używam miksera. Ale i tak jest pyszne:)Potrzebujemy:-1 kostka margaryny (miękka)-1 szklanka cukru-2 jajka- 1/2 kg maki (3 szklanki)- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- cukier waniliowy- 2 - 2.5 Kg jabłek- cynamonMargarynę ucieramy lub miksujemy, dosypując cukier i cukier waniliowy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając na gładka masę . Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ucierając dosypujemy mąkę (mąkę dosypujemy porcjami, nie cala na raz). Tak przygotowane ciasto przykrywamy folia i wstawiamy do lodówki .Ciekawostka: margaryna i jajka powinny by w temperaturze pokojowejJabłka obieramy ze skorki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.- A jak macie taka fajn ą pomocnic ę, to potrzebujecie więcej jabłek... :) -
Blaszkę( moja ma wymiary 36cm x 26cm)wykładamy papierem do pieczenia. Następnie 3/4 przygotowanego wcześniej ciasta, wykładamy spód blachy.Ciekawostka:, pod wpływem ciepła, ciasto może lepić się nam do rak, można zwilżyć ręce woda, mnie pomaga :)Odciskamy sok z wcześniej potartych jabłek(używać rak) i wykładamy na ciasto. Lekko dociskamy i posypujemy cukrem i cynamonem.Pozostałą częścią ciasta wykładamy na jabłka .Ciekawostka: ciasto można delikatnie wykładać na jabłka zwilżonymi woda palcami lub można ciasto wcześniej zamrozić i zetrzeć na jabłka .Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 ok 50- 60 min. ( do tzw. suchego patyczka i lekko zrumienionego wierzchu ciasta).Po wystygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem.Mi bardziej smakuje to ciasto upieczone dzień wcześniej . Dlaczego ? Na drugi dzień jabłecznik robi się wilgotny i bardziej delikatny.Smacznego :)