ßßß
Źródło250 g mąki pszennejłyżeczka proszku do pieczenia75 g cukruopakowanie cukru waniliowego2 łyżki mleka (w wersji wegańskiej zamienić na roślinne)125 g margarynydodatkowo dałam 1 łyżkę śmietany 18% (można zamienić na mleko roślinne)około 700 g jabłek prażonych ze słoika lub prażonych mrożonych (takie u mnie) lub świeżychcynamonrodzynki jeśli lubimyDo miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Robimy z niej kopczyk z małym wgłębieniem w środku. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz wlewamy mleko. Mieszamy składniki łyżką i dodajemy pokrojone w małe kawałki masło. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut.W przypadku świeżych jabłek:Obieramy i kroimy je na pół. Wyrzynamy gniazda nasienne. Obsypujemy cienką warstwą cukru (jeżeli jabłka są bardzo słodkie, wówczas ich nie dosładzamy) i cynamonem. Ja po prostu rozmroziłam jabłka, które moja Mama przygotowała jesienią i wymieszałam z cynamonem.Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto.Dzielimy na dwie, nierówne części. Większą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wykładamy do wysmarowanej masłem foremki (u mnie forma na tartę). Na spód wysypujemy warstwę tartej bułki. Układamy połówki jabłek a przestrzenie miedzy nimi wypełniamy rodzynkami. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy i przykrywamy nim owoce. W kilku miejscach nakłuwamy wierzch ciasta widelcem, aby w trakcie pieczenia para mogła wylecieć.Wstawiamy foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika. W temperaturze 180 stopni pieczemy około 40-45 minut.