Wykonanie
Posiadając nadmiar zalegających
jabłek zabrałam się za poszukiwania jabłecznika. Z racji tego, że nie przepadam za czystym jabłecznikiem samym w sobie znalazłam przepis z dodatkiem budyniu . Przepis lekko zmieniłam i dostosowałam go do własnych potrzeb.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
maki krupczatki2
jajka16 g
cukru waniliowego (2 opakowania po 8g)¾ szklanki
cukru250 g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 8 dużych
jabłekMasa budyniowa:1 litr
mleka3 budynie
waniliowe z
cukremPrzygotowanie:
Budyń gotujemy w litrze
mleka i czekamy, aby nieco ostygł.
Jabłka obieramy i ścieramy na talarki na tarce. Resztę składników łączymy i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części. Blachę wyściełać papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i dajemy na spód, nakłuwamy widelcem. Na to wykładamy
jabłka, następnie
budyń i na wierzch uszczypujemy ciasto pokrywając całą powierzchnię. Pieczemy około 50 minut w 200 st. C. Kroimy, kiedy ciasto jest zimne.