ßßß
Posiadając nadmiar zalegających jabłek zabrałam się za poszukiwania jabłecznika. Z racji tego, że nie przepadam za czystym jabłecznikiem samym w sobie znalazłam przepis z dodatkiem budyniu . Przepis lekko zmieniłam i dostosowałam go do własnych potrzeb.Składniki:2 szklanki mąki pszennej1 szklanka maki krupczatki2 jajka16 g cukru waniliowego (2 opakowania po 8g)¾ szklanki cukru250 g margaryny2 łyżeczki proszku do pieczeniaok. 8 dużych jabłekMasa budyniowa:1 litr mleka3 budynie waniliowe z cukremPrzygotowanie:Budyń gotujemy w litrze mleka i czekamy, aby nieco ostygł. Jabłka obieramy i ścieramy na talarki na tarce. Resztę składników łączymy i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części. Blachę wyściełać papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i dajemy na spód, nakłuwamy widelcem. Na to wykładamy jabłka, następnie budyń i na wierzch uszczypujemy ciasto pokrywając całą powierzchnię. Pieczemy około 50 minut w 200 st. C. Kroimy, kiedy ciasto jest zimne.