ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

nazwa

Wykonanie

Nie znam nikogo, kto nie lubi ciasta z jabłkami. Nieważne, czy będzie się nazywać szarlotką czy jabłecznikiem. Przepis na wersję z budyniem odkopałam ze starych internetowych wydruków, stąd jego źródło jest mi bliżej nieznane. Ale efekt jest tak cudowny, że po prostu warto go spróbować :)
Składniki:
375g margaryny
6 jajek
1 1/4 szkl. cukru
2 łyżki cukru wnailiowego
1,5 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
litr mleka
8 jabłek
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Możesz skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Budynie ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Nie odstawiaj w chłodne miejsce. Potrzebny będzie gorący.
Margarynę utrzyj z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodawaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż cienką warstwę ciasta - tak ok. 1/3. Ułóż na nim pokrojone w plastry jabłka. Zalej gorącym budyniem. Na budyń wyłóż resztę ciasta i wyrównaj.
Piecz 50-60 minut w 180 st.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/07/jabecznik-z-budyniem.html