Nie znam nikogo, kto nie lubi ciasta z jabłkami. Nieważne, czy będzie się nazywać szarlotką czy jabłecznikiem. Przepis na wersję z budyniem odkopałam ze starych internetowych wydruków, stąd jego źródło jest mi bliżej nieznane. Ale efekt jest tak cudowny, że po prostu warto go spróbować :)Składniki:375g margaryny6 jajek1 1/4 szkl. cukru2 łyżki cukru wnailiowego1,5 szkl. mąki pszennej1 szkl. mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 budynie waniliowelitr mleka8 jabłeksok z cytrynySposób przygotowania:Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Możesz skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.Budynie ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Nie odstawiaj w chłodne miejsce. Potrzebny będzie gorący.Margarynę utrzyj z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodawaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ubij pianę z białek i wmieszaj do ciasta.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż cienką warstwę ciasta - tak ok. 1/3. Ułóż na nim pokrojone w plastry jabłka. Zalej gorącym budyniem. Na budyń wyłóż resztę ciasta i wyrównaj.Piecz 50-60 minut w 180 st.