Wykonanie
Wczoraj na facebookowej stronie i na durszlaku pytalam, co upiec dzisiaj- prawie jednoglosnie wszyscy opowiedzieli sie za lawendowymi
ciasteczkami. Zatem sa lawendowe
ciasteczka! Smakuja pysznie, w zaden sposob nie mydlanie ;) Raczej z lekka nutka
miodu...
Na okolo 55-60 ciesteczek o srednicy 4 , 5 cm1
jajko1 lyzeczka pojedynczych kwiatkow lawendy115 g miekkiego
masla55 g jasnego
brazowego cukruskorka otarta z 1
cytryny240-250 g
maki + do podsypywania w czasie walkowania
Cukier zmiksowac w elektrycznym mikserze na mialko wraz z kwiatkami lawendy. Nastepnie dodac
maslo i ubic na puszysta mase. Dodac
jajko i
skorke z cytryny, wymieszac. Dodac
make i zagniesc ciasto, ktore odstawic do lodowki na pol godziny. Gdyby bylo za scisle dodac nieco
wody. Nastepnie rozwalkowac i wykrwac foremka
ciasteczka. Nakluwac widelcem. Piec w uprzednio nagrazym piekarniku w temperaturze 150°C ok. 12 minut na zlotobrazowo. Po upieczeniu mozna posypac jeszcze lawendowym
cukrem- po prostu zrobic nieco wiecej.
Przepis z ksiazki "Backen" wyd. Parragon 2010Wpis uczestniczy w akcji: