ßßß
Na okolo 55-60 ciesteczek o srednicy 4 , 5 cm1 jajko1 lyzeczka pojedynczych kwiatkow lawendy115 g miekkiego masla55 g jasnego brazowego cukruskorka otarta z 1 cytryny240-250 g maki + do podsypywania w czasie walkowaniaCukier zmiksowac w elektrycznym mikserze na mialko wraz z kwiatkami lawendy. Nastepnie dodac maslo i ubic na puszysta mase. Dodac jajko i skorke z cytryny, wymieszac. Dodac make i zagniesc ciasto, ktore odstawic do lodowki na pol godziny. Gdyby bylo za scisle dodac nieco wody. Nastepnie rozwalkowac i wykrwac foremka ciasteczka. Nakluwac widelcem. Piec w uprzednio nagrazym piekarniku w temperaturze 150°C ok. 12 minut na zlotobrazowo. Po upieczeniu mozna posypac jeszcze lawendowym cukrem- po prostu zrobic nieco wiecej.
Przepis z ksiazki "Backen" wyd. Parragon 2010Wpis uczestniczy w akcji: