ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Od dawna za mna chodzila ;) przepisow na cytrynowa tarte jest bardzo duzo, ale zdecydowalam sie na te. Bylo warto :) Polecam. cudowyn orzezwiajacy smak :)
Na foremke o srednicy 24 cm:
ciasto:
1 zoltko
225 g maki
115 g masla
55 g brazowego cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
nieco wody (w razie potrzeby)
nadzienie:
4 zoltka
1 jajko
140 g brazowego cukru
skorka otarta z 4 cytryn + sok wycisniety z tych cytryn
150 g smeitany creme double
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto, schlodzic przez pol godziny w lodowce. Rozwalkowac i przelozyc do natluszczonej foremki formujac wyzszy brzeg. Podpiec w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Zoltka i jajko ubic z cukrem, dodac pozostale skladniki nadzienia i wymieszac, przelac do podpieczonego spodu. Temperture piekarnika obnizyc do 160°C. Piec ok. 25-30 minut, az nadzienie sie zetnie. Tarta nie powinna byc mocno brazowa, dlatego ewentualnie w czasie pieczenia przykryc z wierzchu folia aluminiowa. Nieco wystudzona tarta smakuje najlepiej, albo juz calkowcie schlodzona.
Przepis z ksiazki: "Backen" wyd. Parragon 2009 r.
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/01/Tarta-cytrynowa.html