Wykonanie
Od dawna za mna chodzila ;) przepisow na cytrynowa tarte jest bardzo duzo, ale zdecydowalam sie na te. Bylo warto :) Polecam. cudowyn orzezwiajacy smak :)
Na foremke o srednicy 24 cm:ciasto:1
zoltko225 g
maki115 g
masla55 g
brazowego cukrukilka kropel
aromatu waniliowegonieco
wody (w razie potrzeby)nadzienie:4
zoltka1
jajko140 g
brazowego cukruskorka otarta z 4
cytryn + sok wycisniety z tych
cytryn150 g
smeitany creme doubleZ podanych skladnikow zagniesc ciasto, schlodzic przez pol godziny w lodowce. Rozwalkowac i przelozyc do natluszczonej foremki formujac wyzszy brzeg. Podpiec w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut.
Zoltka i
jajko ubic z
cukrem, dodac pozostale skladniki nadzienia i wymieszac, przelac do podpieczonego
spodu. Temperture piekarnika obnizyc do 160°C. Piec ok. 25-30 minut, az nadzienie sie zetnie.
Tarta nie powinna byc mocno brazowa, dlatego ewentualnie w czasie pieczenia przykryc z wierzchu folia aluminiowa. Nieco wystudzona
tarta smakuje najlepiej, albo juz calkowcie schlodzona.Przepis z ksiazki: "Backen" wyd. Parragon 2009 r.Przepis uczestniczy w akcji: