ßßß
Od dawna za mna chodzila ;) przepisow na cytrynowa tarte jest bardzo duzo, ale zdecydowalam sie na te. Bylo warto :) Polecam. cudowyn orzezwiajacy smak :)
Na foremke o srednicy 24 cm:ciasto:1 zoltko225 g maki115 g masla55 g brazowego cukrukilka kropel aromatu waniliowegonieco wody (w razie potrzeby)nadzienie:4 zoltka1 jajko140 g brazowego cukruskorka otarta z 4 cytryn + sok wycisniety z tych cytryn150 g smeitany creme doubleZ podanych skladnikow zagniesc ciasto, schlodzic przez pol godziny w lodowce. Rozwalkowac i przelozyc do natluszczonej foremki formujac wyzszy brzeg. Podpiec w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Zoltka i jajko ubic z cukrem, dodac pozostale skladniki nadzienia i wymieszac, przelac do podpieczonego spodu. Temperture piekarnika obnizyc do 160°C. Piec ok. 25-30 minut, az nadzienie sie zetnie. Tarta nie powinna byc mocno brazowa, dlatego ewentualnie w czasie pieczenia przykryc z wierzchu folia aluminiowa. Nieco wystudzona tarta smakuje najlepiej, albo juz calkowcie schlodzona.Przepis z ksiazki: "Backen" wyd. Parragon 2009 r.Przepis uczestniczy w akcji: