ßßß

Na pizze o srednicy ok. 30 cm:75 ml mleka21 g swiezych drozdzy2 lyzki+ 275 g maki1 lyzka+ 100 g cukruszczypta soli50 g miekkiego masla1 jajko4 zoltkasok z cytryny100 g kwasnej smietanykilka kropel aromatu waniliowego500 g moreli (wzielam z puszki)2 lyzki siekanych orzechow laskowychMleko lekko ogrzac, dodac drozdze, 2 lyzki maki i lyzke cukru, wymieszac i odstawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 20 minut. 275 g maki dodac do zaczynu wraz z 25 g cukru, sola, maslem, 1 jajkiem i 2 zoltkami. Zagniesc ciasto i odstawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 45 minut.Z ciasta uformulowac placek w ksztalcie pizzy, przelozyc na blache wylozona papierem do pieczenia i ponownie odstawic do wyrosniecia na ok. 30 minut.Morele pokroic na osemki, skropic sokiem z cytryny. Smietane ubic z sokiem z cytryny (ilosc- wedle uznania), 75 g cukru, aromatem waniliowym i 2 zoltkami. Na placku ulozyc morele i zalac smietanowym sosem. Posypac orzechami. Wstawic do nagrzanego uprzednio piekarnika i piec w temperaturze 175 °C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 30 minut.
Przepis z moimi zmianami z "Laura. Backen. " nr 1/2010.