Wykonanie
Dzis swietujemy
Dzien Pizzy ! A u mnie na ten
dzien propozycja co najmniej przewrotna, bo tak naprawde moja "pizza" to swobodna wariacja na temat slynnego pierwowzoru- to slodki placek z
owocami- wyglada jednak jak pizza, choc smakuje inaczej;) Smietanowa polewa skutecznie udaje wizualnie roztopiony
ser :) Pieknie sie prezentuje i
moze niezle zaskoczyc popoludniowych gosci- smakuje oczywiscie najlepiej na cieplo, jak prawdziwa pizza. Bardzo pysznie :)
Na pizze o srednicy ok. 30 cm:75 ml
mleka21 g swiezych
drozdzy2 lyzki+ 275 g
maki1 lyzka+ 100 g
cukruszczypta
soli50 g miekkiego
masla1
jajko4
zoltkasok z cytryny100 g kwasnej
smietanykilka kropel
aromatu waniliowego500 g
moreli (wzielam z puszki)2 lyzki siekanych orzechow laskowych
Mleko lekko ogrzac, dodac
drozdze, 2 lyzki
maki i lyzke
cukru, wymieszac i odstawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 20 minut. 275 g
maki dodac do zaczynu wraz z 25 g
cukru,
sola,
maslem, 1
jajkiem i 2
zoltkami. Zagniesc ciasto i odstawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 45 minut.Z ciasta uformulowac placek w ksztalcie pizzy, przelozyc na blache wylozona papierem do pieczenia i ponownie odstawic do wyrosniecia na ok. 30 minut.
Morele pokroic na osemki, skropic
sokiem z cytryny.
Smietane ubic z
sokiem z cytryny (ilosc- wedle uznania), 75 g
cukru,
aromatem waniliowym i 2
zoltkami. Na placku ulozyc
morele i zalac
smietanowym sosem. Posypac
orzechami. Wstawic do nagrzanego uprzednio piekarnika i piec w temperaturze 175 °C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 30 minut.
Przepis z moimi zmianami z "Laura. Backen. " nr 1/2010.