ßßß Cookit - przepis na Dzien Pizzy-Pizza z morelami

Dzien Pizzy-Pizza z morelami

nazwa

Wykonanie

Dzis swietujemy Dzien Pizzy ! A u mnie na ten dzien propozycja co najmniej przewrotna, bo tak naprawde moja "pizza" to swobodna wariacja na temat slynnego pierwowzoru- to slodki placek z owocami- wyglada jednak jak pizza, choc smakuje inaczej;) Smietanowa polewa skutecznie udaje wizualnie roztopiony ser :) Pieknie sie prezentuje i moze niezle zaskoczyc popoludniowych gosci- smakuje oczywiscie najlepiej na cieplo, jak prawdziwa pizza. Bardzo pysznie :)
Na pizze o srednicy ok. 30 cm:
75 ml mleka
21 g swiezych drozdzy
2 lyzki+ 275 g maki
1 lyzka+ 100 g cukru
szczypta soli
50 g miekkiego masla
1 jajko
4 zoltka
sok z cytryny
100 g kwasnej smietany
kilka kropel aromatu waniliowego
500 g moreli (wzielam z puszki)
2 lyzki siekanych orzechow laskowych
Mleko lekko ogrzac, dodac drozdze, 2 lyzki maki i lyzke cukru, wymieszac i odstawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 20 minut. 275 g maki dodac do zaczynu wraz z 25 g cukru, sola, maslem, 1 jajkiem i 2 zoltkami. Zagniesc ciasto i odstawic do wyrosniecia pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 45 minut.
Z ciasta uformulowac placek w ksztalcie pizzy, przelozyc na blache wylozona papierem do pieczenia i ponownie odstawic do wyrosniecia na ok. 30 minut.
Morele pokroic na osemki, skropic sokiem z cytryny. Smietane ubic z sokiem z cytryny (ilosc- wedle uznania), 75 g cukru, aromatem waniliowym i 2 zoltkami. Na placku ulozyc morele i zalac smietanowym sosem. Posypac orzechami. Wstawic do nagrzanego uprzednio piekarnika i piec w temperaturze 175 °C (z termoobiegiem- 150°C) ok. 30 minut.
Przepis z moimi zmianami z "Laura. Backen. " nr 1/2010.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/02/Dzien-Pizzy-Pizza-z-morelami.html