ßßß Cookit - przepis na Drozdzowe "ksiezyce" z twarogiem i owocami egzotycznymi

Drozdzowe "ksiezyce" z twarogiem i owocami egzotycznymi

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam drozdzowki :) Nadziewane serem i mieszanka owocow egzotycznych oczywiscie robia furore i lubia je chyba wszyscy. Talerz "ksiezycow" zniknal u nas w zasadzie blyskawicznie :)
A oto drozdzowka, ktora naprawde wyglada jak ksiezyc. Czy widzicie oko z wisienki i spiczasty nosek i brode? ;)
Na 12 sztuk
Ciasto:
500 g maki
42 g swiezych drozdzy
250 ml mleka
50 g masla
50 g cukru
1 jajko
1 zoltko
szczypta soli
Nadzienie:
500 g chudego twarozku typu quark
1 opakowanie budyniu w proszku o smaku waniliowym
1 jajko
50 g cukru
puszka owocow koktajlowych egzotycznych (ananas, wisnie, brzoskwinie, mango, gruszki)- ok 275 g po odsaczeniu z zalewy
Dodatkowo:
1 zoltko
Make wysypac do miski, mleko ogrzac do letniej temperatury. W mace zrobic dolek, wkruszyc drozdze i zalac niewielka iloscia cieplego mleka, odstawic na 15 minut pod przykryciem do wyrosniecia. Wymieszac, dodac roztopione maslo, cukier, jajko, sol i pozostale mleko. Zagniesc elastyczne ciasto i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 50 minut.
Twarozek wymieszac z proszkiem budyniowym cukrem i jajkiem. Owoce odsaczyc z zalewy.
Ciasto rozwalkowac na posypanym maka blacie (stolnicy) i wycinac kwadraty ok. 15 x 15 cm. Na srodku nakladac twarog, zostawiajac po bokach wolne miejsce. Na twarozku ukladac owoce. Zawijac drozdzowki w ksztalt ksiezycow (rogali) i ukladac po 6 na wylozone pergaminem blachy, zostawiajac spory odstep miedzy drozdzowkami, aby mogly urosnac. Na wierzchu posmarowac roztrzepanym zoltkiem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w tempetraturze 180°C ( z termoobiegiem- pozostale 200°C) ok. 30 mniut.
Przepis z moimi zmianami z: "Bild der Frau. Backen" nr 1/2009
Przepis uczestniczy w akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/07/Drozdzowe-ksiezyce-z-twarogiem-i-owocami.html