ßßß
A oto drozdzowka, ktora naprawde wyglada jak ksiezyc. Czy widzicie oko z wisienki i spiczasty nosek i brode? ;)
Na 12 sztukCiasto:500 g maki42 g swiezych drozdzy250 ml mleka50 g masla50 g cukru1 jajko1 zoltkoszczypta soliNadzienie:500 g chudego twarozku typu quark1 opakowanie budyniu w proszku o smaku waniliowym1 jajko50 g cukrupuszka owocow koktajlowych egzotycznych (ananas, wisnie, brzoskwinie, mango, gruszki)- ok 275 g po odsaczeniu z zalewyDodatkowo:1 zoltkoMake wysypac do miski, mleko ogrzac do letniej temperatury. W mace zrobic dolek, wkruszyc drozdze i zalac niewielka iloscia cieplego mleka, odstawic na 15 minut pod przykryciem do wyrosniecia. Wymieszac, dodac roztopione maslo, cukier, jajko, sol i pozostale mleko. Zagniesc elastyczne ciasto i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na 50 minut.Twarozek wymieszac z proszkiem budyniowym cukrem i jajkiem. Owoce odsaczyc z zalewy.Ciasto rozwalkowac na posypanym maka blacie (stolnicy) i wycinac kwadraty ok. 15 x 15 cm. Na srodku nakladac twarog, zostawiajac po bokach wolne miejsce. Na twarozku ukladac owoce. Zawijac drozdzowki w ksztalt ksiezycow (rogali) i ukladac po 6 na wylozone pergaminem blachy, zostawiajac spory odstep miedzy drozdzowkami, aby mogly urosnac. Na wierzchu posmarowac roztrzepanym zoltkiem. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w tempetraturze 180°C ( z termoobiegiem- pozostale 200°C) ok. 30 mniut.Przepis z moimi zmianami z: "Bild der Frau. Backen" nr 1/2009Przepis uczestniczy w akcji: