ßßß Cookit - przepis na Mascarpone Brioche, czyli drożdżówa-słoneczko!

Mascarpone Brioche, czyli drożdżówa-słoneczko!

nazwa

Wykonanie

Entliczek, pentliczek i tak dochodzimy do przepisu. Co to takiego jest?! Jest to tak jakby drożdżówka, bardzo, bardzo smaczna o lekkim posmaku serka mascarpone. Idealna na drugie śniadanie do szkoły/pracy. :)
Składniki:
500g maki
100ml mleka
odrobina cukru do zaczynu drozdzowego
150g serka mascarpone
2 jajka
1 zoltko
60g masla
1 lyzka miodu
42 g drozdzy
szczypta soli
1 lyzka soku z cytryny
kruszonka (przepis tu)
Do kubeczka wlać mleko, lekko podgrzac, dodac lyzke maki, odrobine cukru i drozdze. Dokladnie wymieszac ,odstawic w cieple miejsce.
Bialka odzielic od zoltek,wlac do miski, ubic na sztywna piane, dodac po jednym zoltku, a nastepnie ciagle ubijajac dodawac po lyzeczce serka mascarpone .Maslo roztopic w mikrofalowce, dodac miod i dokladnie wymieszac. Wlewać wolno ciagle mieszajac do masy jajkowej z serkiem, kiedy bedzie juz dokladnie wymieszane, wsypac make i dodac wyrosniete drozdze. Następnie wyrabiać ciasto.
Wyrobione ciasto jest dość luźne. Uformować kulę.Rozwalkowac na placek o srednicy okolo 28 cm. Można przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, żeby było łatwiej.
Uformowana brioche odstawic na ok 1/2 godziny do wyrosniecia .Piec najpierw w piekarniku nagrzanym do 150 st, przez okolo 15 min, nastepnie zwiekszyc temperature do 180st, piec do zarumienienia.
Zapadam w sen zimowy i czekam na WIOSNĘ!
Źródło:http://fiveer-nourriture.blogspot.com/2013/11/mascarpone-brioche-czyli-drozdzowo.html