Wykonanie
Entliczek, pentliczek i tak dochodzimy do przepisu. Co to takiego jest?! Jest to tak jakby drożdżówka, bardzo, bardzo smaczna o lekkim posmaku
serka mascarpone. Idealna na drugie śniadanie do szkoły/pracy. :)
Składniki:500g
maki100ml
mlekaodrobina
cukru do zaczynu
drozdzowego150g
serka mascarpone2
jajka1
zoltko60g
masla1 lyzka
miodu42 g
drozdzyszczypta
soli1 lyzka
soku z cytrynykruszonka (przepis tu)Do kubeczka wlać
mleko, lekko podgrzac, dodac lyzke
maki, odrobine
cukru i
drozdze. Dokladnie wymieszac ,odstawic w cieple miejsce.
Bialka odzielic od zoltek,wlac do miski, ubic na sztywna piane, dodac po jednym
zoltku, a nastepnie ciagle ubijajac dodawac po lyzeczce
serka mascarpone .
Maslo roztopic w mikrofalowce, dodac
miod i dokladnie wymieszac. Wlewać wolno ciagle mieszajac do masy
jajkowej z
serkiem, kiedy bedzie juz dokladnie wymieszane, wsypac
make i dodac wyrosniete
drozdze. Następnie wyrabiać ciasto.Wyrobione ciasto jest dość luźne. Uformować kulę.Rozwalkowac na placek o srednicy okolo 28 cm. Można przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, żeby było łatwiej.Uformowana brioche odstawic na ok 1/2 godziny do wyrosniecia .Piec najpierw w piekarniku nagrzanym do 150 st, przez okolo 15 min, nastepnie zwiekszyc temperature do 180st, piec do zarumienienia.
Zapadam w sen zimowy i czekam na WIOSNĘ!