ßßß Cookit - przepis na Chałka na bazie mascarpone

Chałka na bazie mascarpone

nazwa

Wykonanie

Cudowna, pachnąca, mięciuteńka.... obłędna.... Moje dzieci kochają drożdżowe wypieki pod każdą postacią :) Ta chałka zniknęła w tak ekspresowym tempie że bałam się że coś im się stanie ;) Przepis znaleziony na blogu Mój kuchenny Świat . Polecam baaardzo :)
Składniki:
500g mąki
100 ml letniego mleka
150g serka mascarpone
2 jajka
1 żółtko
60g masła
1 łyżka miodu
42g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
cukier brązowy i mak do posypania lub kruszonka
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę bardzo dokładnie wyrobić
Drożdże z łyżeczką cukru i miodem rozpuścić w letnim mleku i odstawić na ok 10 min aż "ruszą"
Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku a następnie po łyżeczce serka mascarpone cały czas ubijając. Rozpuszczone masło wymieszać dokładnie z miodem i wystudzone wlewać powoli do masy. Na koniec dosypywać mąkę ze szczyptą soli i drożdże. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyłożyć je do naoliwionej miski i zostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyjmujemy na stolnicę, krótko wyrabiamy i formujemy koło o średnicy ok 28 cm które przenosimy na blachę do pieczenia (ta z wyposażenia piekarnika) wyłożoną matą lub papierem do pieczenia
Na środku docisnąć szklankę tak by mocno zaznaczyć kółko. Nożem pociąć promieniście na 10-12 równych części. Każdą z części wywinąć (tak jak na zdjęciu). Odstawić na ok 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie chałkę posmarować pozostałym roztrzepanym białkiem (lub jeśli wolimy wziąć całe jako i roztrzepać). Posypać brązowym cukrem, a środek makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 25-30 minut do zezłocenia do tzw. "suchego patyczka"
Chałkę można posypać dowolnymi dodatkami: siekanymi orzechami, migdałami lub kruszonką.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/01/chaka-na-bazie-mascarpone.html