Wykonanie
Cudowna, pachnąca, mięciuteńka.... obłędna.... Moje dzieci kochają
drożdżowe wypieki pod każdą postacią :) Ta
chałka zniknęła w tak ekspresowym tempie że bałam się że coś im się stanie ;) Przepis znaleziony na blogu Mój kuchenny Świat . Polecam baaardzo :)Składniki:500g
mąki100 ml letniego
mleka150g
serka mascarpone2
jajka1
żółtko60g
masła1 łyżka
miodu42g
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukruszczypta
soli1 łyżka
soku z cytrynycukier brązowy i
mak do posypania lub kruszonkaSkładniki na kruszonkę:2 łyżki
mąki krupczatki2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
masła2 łyżki
cukruSkładniki na kruszonkę bardzo dokładnie wyrobić
Drożdże z łyżeczką
cukru i
miodem rozpuścić w letnim
mleku i odstawić na ok 10 min aż "ruszą"
Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym
żółtku a następnie po łyżeczce
serka mascarpone cały czas ubijając. Rozpuszczone
masło wymieszać dokładnie z
miodem i wystudzone wlewać powoli do masy. Na koniec dosypywać
mąkę ze szczyptą
soli i
drożdże. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyłożyć je do naoliwionej miski i zostawić pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.Po tym czasie wyjmujemy na stolnicę, krótko wyrabiamy i formujemy koło o średnicy ok 28 cm które przenosimy na blachę do pieczenia (ta z wyposażenia piekarnika) wyłożoną matą lub papierem do pieczeniaNa środku docisnąć szklankę tak by mocno zaznaczyć kółko. Nożem pociąć promieniście na 10-12 równych części. Każdą z części wywinąć (tak jak na zdjęciu). Odstawić na ok 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie
chałkę posmarować pozostałym roztrzepanym
białkiem (lub jeśli wolimy wziąć całe jako i roztrzepać). Posypać
brązowym cukrem, a środek
makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok. 25-30 minut do zezłocenia do tzw. "suchego patyczka"
Chałkę można posypać dowolnymi dodatkami: siekanymi
orzechami,
migdałami lub kruszonką.Smacznego :)