Wykonanie
Słodkie przypomnienie tłustego czwartku :)Do zrobienia tych pączków wykorzystałam przepis z książki Pani Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".Ta książka to prezent, więc tym bardziej jest dla mnie ważna :)Ta książka jest naprawdę przepięknie wydana.Polecam serdecznie i mam nadzieje, że moje wykonanie przypadnie Wam do gustu.
SKŁADNIKI:CIASTO:800 g
mąki pszennej + kilka łyżek
mąki do podsypania1 szklanka
mleka4 duże
jajka2
żółtka100 g roztopionego
masła100 g
cukru3 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżeczki
soliROZCZYN ZE ŚWIEŻYCH
DROŻDŻY:30 g
drożdży3 łyżki
mąki (odebrać
mąkę z ilości przeznaczonej do wykonania ciasta)2 łyżki
cukru1/4 szklanki letniego
mlekaDO NADZIEWANIA PĄCZKÓW:Do wypełnienia pączków możemy wykorzystać taką
konfiturę jaką najbardziej lubimy. Ja wykorzystałam:
cukier puder do posypania pączków
olej do smażenia (około 2 litry)WYKONANIE:1. Najpierw należy przesiać
mąkę do większej miski.
2. Następnie należy przygotować rozczyn ze świeżych
drożdży. Do garnuszka kruszymy
drożdże, zasypujemy je
cukrem. Podgrzewamy lekko
mleko i dodajemy do
drożdży. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby rozczyn był jednolity. Następnie dodajemy
mąkę i mieszamy, aby nie było grudek. Odkładamy rozczyn w ciepłe miejsce np. przy piecu, aby wyrosły. Wystarczy odłożyć rozczyn na 30 minut.
3. Do miski z
mąką dodajemy resztę składników:
mleko,
jajka,
żółtka,
cukier,
sok z cytryny oraz
sól.
4. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do wcześniej połączonych składników. Następnie rozpuszczamy
masło.
5. Wyrabiamy ciasto. Miskę obsypujemy
mąką, następnie przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut (pod przykryciem).
6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez krótki czas. Dzielimy ciasto na 3-4 części. Następnie po kolei każde ciasto należy rozwałkować na stolnicy. Każde ciasto należy podsypać
mąką. Ciasto powinno
mieć grubość około 1cm. Za pomocą szklanki, o większej średnicy niż tradycyjna szklanka, wycinać pączki.
7. Wycięte pączki przekładamy na tacki, które wcześniej muszą zostać podsypane
mąką. Każdą tackę przykrywamy ściereczką i przekładamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia na 20 minut.
8. Nagrzewamy tłuszcz do temperatury 175 stopni. Wrzucamy pączki na gorącu
olej, z obu stron. Po usmażeniu przekładamy pączki na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
9. Następnie nadziewamy pączki. Według tego przepisu 16 pączków zrobiłam z
dżemem jagodowym i 16 pączków z
marmoladą z róży. Każdy pączek posypujemy
cukrem pudrem.
Pączki wyszły cudowne, zniknęły w szybkim tempie :)Polecam wszystkim i życzę smacznego :)