Wykonanie
1kg
mąki7 dag
drożdży1/4l
mleka3
żółtka lub 1
jajko20-25 dag
cukrusól10 dag tłuszczu
jajko do smarowania,
makPodgrzać
mleko, dodać do niego 2 łyżki
cukru, 2 łyżki
mąki i
drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicy wysypać resztę
mąki i
cukru, dodać
jajka,
sól a następnie wyrośnięty zaczyn i ugniatać ciasto. (Dobre ciasto należy zagnieść minimum 300
razy, ale nie więcej niż 700 bo wtedy będzie zbyt napowietrzone- uwaga która dostałam kiedyś od niewidomej osoby- sprawdza się!)Po tych 300-tu ugnieceniach, dodać stopiony tłuszcz i wyrobić do elastyczności. Następnie formować kulki-bułeczki i układać na blasze. Każdą posmarować rozmąconym
jajem i posypać
makiem. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie piec 40-50 min w 180 stopniach.Wspaniałe ze świeżym
masłem:)