ßßß Cookit - przepis na Osterkranz- wielkanocna chalka drozdzowa

Osterkranz- wielkanocna chalka drozdzowa

nazwa

Wykonanie

Wypiek tradycyjnie goszczacy na niemieckim stole wielkanocnym. To chalka, ktora wykonalam sama:
Na wielkanocnym stole tutaj czesto wyglada to tak:
(zdjecie: www.lecker.de)
Lub tak:
(zdjecie: www.foodmonitor.de)
Na ok. 15 kawalkow
150 g mieszanyhc suszonych owocow (np. daktyle, figi, rodzynki, morele)
80 g masla
200 ml mleka
42 g swiezych drozdzy
500 g maki
60 g cukru
szczypta soli
2 jaja + 1 zoltko jaja
3 lyzki smietany kremowki
Owoce poroic na drobne kawalki. Maslo stopic, mleko ogrzac do letniej temperatury. Wkruszyc drozdze do mleka i rozpuscic. W misce wymieszac mokae, cukier i sol. Dodac stopione maslo, jajka, suszone owoce i mleko z rozpuszczonymi drozdzami. Zagniesc gladkie ciasto i wyrbiac ok. 10 minut. Pozostawic do wyrosniecia na ok. 45 minut.
Ciasto podzielic na 2 czesci, z ktorych uformowal walki o dlugosic ok 60 cm. Walki skrecic ze soba formulujac wieniec, przelozyc na wylozona papierem do pieczenia blache. Zoltko wymoeszac ze smietana i posmarowa cta mieszanina wieniec. Wstawic do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 200 °C ok. 30-40 minut.
Przepis z: www.lecker.de
Przepis dodaje do akcji Wielkanocne Smaki
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/04/Osterkranz-wielkanocna-chalka-drozdzowa.html