Wykonanie
Wypiek tradycyjnie goszczacy na niemieckim
stole wielkanocnym. To
chalka, ktora wykonalam sama:
Na wielkanocnym
stole tutaj czesto wyglada to tak:
(zdjecie: www.lecker.de)Lub tak:
(zdjecie: www.foodmonitor.de)Na ok. 15 kawalkow150 g mieszanyhc suszonych owocow (np.
daktyle,
figi,
rodzynki,
morele)80 g
masla200 ml
mleka42 g swiezych
drozdzy500 g
maki60 g
cukruszczypta
soli2
jaja + 1
zoltko jaja3 lyzki
smietany kremowkiOwoce poroic na drobne kawalki.
Maslo stopic,
mleko ogrzac do letniej temperatury. Wkruszyc
drozdze do
mleka i rozpuscic. W misce wymieszac mokae,
cukier i sol. Dodac stopione
maslo,
jajka,
suszone owoce i
mleko z rozpuszczonymi
drozdzami. Zagniesc gladkie ciasto i wyrbiac ok. 10 minut. Pozostawic do wyrosniecia na ok. 45 minut.Ciasto podzielic na 2 czesci, z ktorych uformowal walki o dlugosic ok 60 cm. Walki skrecic ze
soba formulujac wieniec, przelozyc na wylozona papierem do pieczenia blache.
Zoltko wymoeszac ze
smietana i posmarowa cta mieszanina wieniec. Wstawic do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 200 °C ok. 30-40 minut.Przepis z: www.lecker.dePrzepis dodaje do akcji Wielkanocne Smaki