ßßß
Na wielkanocnym stole tutaj czesto wyglada to tak:
(zdjecie: www.lecker.de)Lub tak:
(zdjecie: www.foodmonitor.de)Na ok. 15 kawalkow150 g mieszanyhc suszonych owocow (np. daktyle, figi, rodzynki, morele)80 g masla200 ml mleka42 g swiezych drozdzy500 g maki60 g cukruszczypta soli2 jaja + 1 zoltko jaja3 lyzki smietany kremowkiOwoce poroic na drobne kawalki. Maslo stopic, mleko ogrzac do letniej temperatury. Wkruszyc drozdze do mleka i rozpuscic. W misce wymieszac mokae, cukier i sol. Dodac stopione maslo, jajka, suszone owoce i mleko z rozpuszczonymi drozdzami. Zagniesc gladkie ciasto i wyrbiac ok. 10 minut. Pozostawic do wyrosniecia na ok. 45 minut.Ciasto podzielic na 2 czesci, z ktorych uformowal walki o dlugosic ok 60 cm. Walki skrecic ze soba formulujac wieniec, przelozyc na wylozona papierem do pieczenia blache. Zoltko wymoeszac ze smietana i posmarowa cta mieszanina wieniec. Wstawic do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 200 °C ok. 30-40 minut.Przepis z: www.lecker.dePrzepis dodaje do akcji Wielkanocne Smaki