ßßß Cookit - przepis na Strucla bakaliowa

Strucla bakaliowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 50 gramów
żółtko 3 sztuk
jajko 2 sztuk
mleko 0.75 szklanek
margaryna 100 gramów
cukier 0.5 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
sól według uznania
bakalia 400 gramów
Wykonanie:
Z drożdży, łyżki cukru, mąki i mleka zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Do mąki dodać cukry, jajka, żółtka, roztopiony letni tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, podlewając mlekiem wyrobić ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i ścianek naczynia. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na prostokąt, którego krótszy bok będzie równy długości formy. Posypać placek bakaliami i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Umieścić ciasto w wąskiej, podłużnej formie, wyścielonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni całą blachę posmarować go roztrzepanym białkiem i posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
bakalie: rodzynki, orzechy, daktyle, morele, figi, migdały
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3549/Strucla-bakaliowa