Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 50 gramów
żółtko 3 sztuk
jajko 2 sztuk
mleko 0.75 szklanek
margaryna 100 gramów
cukier 0.5 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
sól według uznania
bakalia 400 gramówWykonanie:Z
drożdży, łyżki
cukru,
mąki i
mleka zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Do
mąki dodać
cukry,
jajka,
żółtka, roztopiony letni tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, podlewając
mlekiem wyrobić ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i ścianek naczynia. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na prostokąt, którego krótszy bok będzie równy długości formy. Posypać placek
bakaliami i zwinąć wzdłuż krótszego
boku. Umieścić ciasto w wąskiej, podłużnej formie, wyścielonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni całą blachę posmarować go roztrzepanym
białkiem i posypać posiekanymi
orzechami. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.Uwagi:
bakalie:
rodzynki,
orzechy,
daktyle,
morele,
figi,
migdałyAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: