ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekdrożdże 50 gramówżółtko 3 sztukjajko 2 sztukmleko 0.75 szklanekmargaryna 100 gramówcukier 0.5 szklanekcukier waniliowy 10 gramówsól według uznaniabakalia 400 gramówWykonanie:Z drożdży, łyżki cukru, mąki i mleka zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Do mąki dodać cukry, jajka, żółtka, roztopiony letni tłuszcz i wyrośnięty rozczyn, podlewając mlekiem wyrobić ciasto, aż zacznie odstawać od ręki i ścianek naczynia. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na prostokąt, którego krótszy bok będzie równy długości formy. Posypać placek bakaliami i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Umieścić ciasto w wąskiej, podłużnej formie, wyścielonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni całą blachę posmarować go roztrzepanym białkiem i posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.Uwagi:bakalie: rodzynki, orzechy, daktyle, morele, figi, migdałyAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: