Wykonanie
Już wiecie co
jadłam w sobotni poranek? Ciepła
chałka ze szklanką
mleka to rozkosz dla podniebienia bez dwóch zdań. W
sumie kiedyś próbowałam robić taką z innego przepisu, ale pod wpływem zbyt dużej ilości farszu (bo chciałam
mieć duuuuuużo nadzienia, jak się okazało zbyt dużo) trochę mi się zdeformowała i niestety za smaczna to ona nie była. Ten przepis jest genialny, mam na komputerze mnóstwo folderów z przepisami, oczywiście wszystko posegregowane, otworzyłam plik 'Pieczywo' i szukałam do czasu, kiedy zobaczyłam ten przepis, bo stwierdziłam że to jest to czego szukam :) Później uzupełnię źródło , bo jak dobrze pamiętam, chyba akurat przy tym zapisałam.Aha bo bym zapomniała ! Co do ilości składników, podam tak jak proponowała autorka, chociaż według mnie lepiej jest zmniejszyć proporcje, bo ta ilość jest przynajmniej jak dla mnie aż za duża, ale przynajmniej obdarowałam też babcię :)Składniki :2
jajka100 g
drożdży - cała kostka2 garści
cukruzapach do ciasta (ja dałam
migdałowy)1/2 kostki
margaryny3,5 szkl ciepłego
mlekaok. 1 kg
mąki (musiałam dodawać więcej, bo ciasto było zdecydowanie za rzadkie)kruszonka:1/4 szkl
cukru1/4 szkl
mąki3-4 łyżki zimnej
margarynydodatkowo :
żółtko1/4 szkl
mlekaPrzygotowanie :
Mąkę przesiewamy do większej miski.
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Mleko podgrzewamy w garnuszku tak, aby było ciepłe (ale nie gorące !).
Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w ok. 1 szklance ciepłego
mleka. Odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć.Do zimnej
margaryny dodajemy
cukier, zapach,
jajka i wszystko roztrzepujemy. Wlewamy do miski. Dodajemy rozpuszczone
drożdże i resztę ciepłego
mleka.Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeżeli będzie za mało
mąki, to dosypujemy stopniowo jeszcze (ja myślę że dodatkowo dosypałam jeszcze jakąś 1 szkl. bo było bardzo rzadkie).Gdy ciasto będzie dobrze zagniecione, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 1 godz).Po tym czasie wyjmujemy po kawałku ciasto z miski i formujemy długie wałki. Ja zrobiłam 4 i przeplatałam je ze sobą. Gdy uformujemy
chałkę, przygotowujemy kruszonkę, czyli wszystkie składniki szybko ze sobą rozcieramy.
Żółtko z
mlekiem miksujemy i smarujemy drożdżówkę, a następnie posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy
bułka ponownie się 'napuszy' wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st. C na ok 25-30 min (wyjmujemy wtedy, gdy zobaczymy że już nam się zarumieniła).
Smacznego ! ;)