Wykonanie
Już niedługo Święta... Jeśli chcecie odmienić sobie wygląd tradycyjnej
strucli, polecamy ją zrobić w tym wydaniu.Składniki:3 szklanki
mąki tortowej,0,5 szklanki
cukru,15 dkg
margaryny,4
żółtka,0,5 szklanki
mleka,4 dkg
drożdzy,farsz makowyWykonanie:
Drożdże rozcieramy w ciepłym
mleku z łyżeczką
cukru i odstawiamy. W malakserze ucieramy
margarynę z
cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy
żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito
mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4-centymetrowe pasy, każdy smarujemy lekko spienionym
białkiem, nakładamy farsz i zwijamy. Powstałe
ślimaki od razu układamy na wysmarowanej tortownicy, pozostawiając
między nimi spore odstępy. Wierzch posmarować
białkiem i odstawić do podrośnięcia. Piec przez 30 minut w 160 stopniach, po tym czasie podnieść temperaturę do 200 stopni i piec do zarumienienia ,aż boki będą lekko odstawały. Z podanej porcji powinno wyjść 10 -12
ślimaków na dużą tortownicę.