Wykonanie
Wypiek na kamieniuFRATELLI PIZZA STONE0,5 l
mleka2,5 dkg
drożdży2 łyżki
cukru1 jako1
żółtko1 łyżka
margarynyok 1 kg
mąkiMleko podgrzać .. (najlepiej na letnie)
drożdże wymieszać z 1 łyżeczką
cukru 1 łyżeczką
mąki i 2 łyżkami
mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Do
mleka dodać
mąkę (ok 0,5 szkl) wymieszać na rozczyn..
Jajko i
żółtko ubić na pianę z
cukrem .. Wlać do rozczynu ubite
jajka i wyrośnięte
drożdże i
miękką margarynę, stopniowo dodawać
mąkę i wyrabiać ręką. Nie musi wejść cały kilogram .Lepiej kiedy ciasto jest luźne. Mieszać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Uklepać, posypać
mąką i odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia.Z ciasta formować
chałki albo
obwarzanki wedle uznania. Poczekać aż bułeczki wyrosną, posmarować
białkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 170 st . do 40 mim, pod koniec pieczenia posmarować
białkiem jeszcze raz dla uzyskania ładnego koloru i połysku.Na kamieniu piec w temp 250 st do zrumienienia..
potem temperaturę zmniejszyć do 175 i piec w
sumie ok 35 min.