Wykonanie
Czas przygotowania: 120 min.Jedna moja Babcia była specjalistką od
tortów, druga jest mistrzynią
ciast drożdżowych. Oto jej receptura na pyszne racuchy
drożdżowe, idealne na karnawał :)Składnikirozczyn:3 dkg
drożdży2 łyżki
cukru3 łyżki
mąki1/4 szklanki
mlekaciasto:40 dkg
mąki1/2 szklanki
mleka3 łyżki
cukru1/5 kostki
margaryny1 łyżka
octu winnego2
żółtkaSposób przygotowania
Drożdże rozmieszać z
cukrem, dodać
mąkę i ciepłe
mleko wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać w nie rozczyn. Kiedy wyrośnie, dodać ciepłe
mleko,
cukier,
ocet i
żółtka. Kiedy składniki się połączą dodać
margarynę (nie rozpuszczać), wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 2-3 centymetrów. Ciasto pociąć w romby, każdy naciąć na środku i zawinąć
faworki (można zostawić je na chwilę, aby podrosły). Smażyć na głębokim tłuszczy na złoty kolor, u mnie ciemnozłoty, bo takie lubię najbardziej :) Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać
cukrem pudrem. Smacznego :)Łączna liczba wyświetleńDarmowy Hosting CBA.PL