Wykonanie
Zawsze robiła go moja mama lub brat. Niestety dzisiaj nikomu się nie chciało siedzieć w kuchni więc tym razem kolej na mnie. Nie było łatwo, ale się udało. Lekka pomoc mamy z drugiego pokoju i robimy c:Jest to jedno z moich ulubionych ciast ponieważ
mogę je zjeść na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek, kolacje i nadal mi się nie znudzi, co jest rzeczą
dziwną. Także podaję przepis c:Składniki na ciasto:1 kg
mąki + 1,5 łyżki3
żółtka0,6 l
mleka0,5 szklanki
cukru + 1 łyżka100g
drożdży1/3 kostki
margarynySkładniki na kruszonkę:1/3 kostki
margaryny0,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukruPrzygotowanie ciasta:Do garnka wsypujemy 1kg
mąki. Odstawiamy.Na małym ogniu grzejemy
mleko tylko po to,aby było ciepłe.Przekonywujemy
drożdże: do garnuszka kruszymy
drożdże dodajemy 1,5 łyżki
mąki i 1 łyżkę
cukru oraz około 3 łyżek wcześniej podgrzanego
mleka. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.W miseczce ubijamy
żółtka z
cukrem(najlepiej mikserem) i dodajemy ciepłe
mleko. Całość wlewamy do garnka z
mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Znowu odstawiamy.W garnuszku rozgrzewamy
margarynę i kładziemy do przestudzenia.Do garna dolewamy
margarynę i
drożdże wszystko ponownie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wygniatamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Jeśli będzie za gęste lub twarde dodajemy zimnego już
mleka,a jeśli zbyt rzadkie dodajemy
mąki.Całość odstawiamy do wyrośnięcia na wysokość garnka.Zajmujemy się kruszonką. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy ręką. Na czas wyrastania ciasta odkładamy do lodówki.Wykładamy blachę papierem i wlewamy wyrośnięta ciasto. Za pomocą mokrej łyżki rozprowadzamy równomiernie. Górę ciasta posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni. Ciasto pieczemy od 40 do 50 min.Można jeść z twardym
masłem i posypać
cukrem lub polać
miodem. Smakuje również z
konfiturą śliwkową c:Smacznego!
Rośnie,rośnie,rośnie c:
Kruszonka..
Ciasto przed pieczeniem
Po wyciągnięciu *.*