Wykonanie
Mieliśmy z mężem ochotę na
ciasto drożdżowe, więc pomyślałam
czemu nie;)
Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jedno z najlepszych ciast na świecie. Nie może go zabraknąć na świątecznym
stole. Miękkie, puszyste...zapach pachnącego ciasta, który roznosi się po całym domu;)Tak tak kochamy
ciasto drożdżowe;)Składniki;4 szklanki
mąki,pół kostki
drożdży,6 łyżek
cukru,2
jajka,1 szklanka
mleka,
rodzynki,4 łyżki
margaryny,szczypta
soli,
jajko do posmarowania ciasta,Składniki na kruszonkę;4 łyżki
margaryny,3 łyżki
cukru,pół szklanki
mąki,Wykonanie;Pół szklanki
mleka podgrzewamy, dodajemy
drożdże, 1 łyżkę
cukru i
mąki. Ucieramy składniki.Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy
margarynę z reszta
mleka. Studzimy.
jajka ucieramy z
cukrem.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
sól i
rodzynki.Dodajemy do
maki ubite
jajka i roztopioną
margarynę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze trochę wyrabiamy i wkładamy ciasto do foremki. Łączymy ze sobą składniki na kruszonkę do momentu aż zrobią się grudki.Ciasto smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
źródło; Wielkanoc przy rodzinnym
stole"