ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe rogaliki 2

Drożdżowe rogaliki 2

nazwa

Wykonanie

1/2 kg mąki
5 dag drożdży
150 ml mleka
10 dag margaryny
2 jajka
szczypta soli i cukru
dodatkowo:
gotowa masa kajmakowa w puszce - u mnie orzechowa
Przygotowanie:
Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia.
Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, margarynę oczywiście też i wyrobić jednolite ciasto, tak aby odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi już swoją objętość, ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzielimy je na trójkąty, tak jak dzieli się na rogaliki i na szerszym końcu kładziemy masę kajmakową lub inną przez nas wybraną. Zwijamy i kładziemy na blaszce wysmarowanej margaryną. Zostawiamy na trochę aby podrosły.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok 15min (trzeba sprawdzać czy nie są gotowe wcześniej bo to wszystko zależy od piekarnika).
* Przepis znaleziony w internecie.
Smacznego ! :)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2012/09/drozdzowe-rogaliki-2.html